2024. április 24., szerda
EGY EZOTÉRIKUS TANÁCSADÓ NAPLÓJÁBÓL

Feng shui hatások

A rovatban részleteket találhatnak azokból a beszélgetésekből, amelyeket az eltelt 30 évben jegyeztem fel. Minden történet valódi, csak a neveket változtattam meg, a klienseim iránti diszkréció miatt. Bizonyára mindenki talál valami hasznosat a maga számára.

– Bevetettem a feng shui „gyógymódokat" és erősítéseket, ahogyan ön mondta, a bagua tükör, a kristály és a mágnes, no meg az a néhány tanács már meg is hozta az eredményt! Ezért szeretném meg is érteni, mi történt, hogyan is működik ez a híres feng shui.

– Életünket a kínai hagyományok szerint 3 fajta szerencse határozza meg: az égi, földi és a személyes. E háromféle szerencsetípus között kellene egyensúlyt teremteni a hosszú és boldog élethez. Az égi szerencsét képtelenség befolyásolni, pedig alapvetően ettől függ, milyen lesz az élethelyzetünk. Ennek köze van a horoszkóphoz, a karmához is. Kizárólag az égi szerencsétől függ, milyen körülmények közé születünk, mi vár ránk, sikerben vagy szerencsétlenségben, netalán nyomorúságban lesz majd részünk. A feng shui azonban arra is ad lehetőséget, hogy a földi szerencsét befolyásoljuk. Ha megfelelően alkalmazzuk, harmóniába kerülhetünk környezetünkkel. Segítségével könnyebben túlléphetünk az égi szerencse adta nehézségeken, s így könnyebben bevonzzuk a javulást minden életterületen, bevonzhatjuk a bőséget, az egészséget, a boldogságot. Ez tulajdonképpen az igazi célja a feng shuinak – megteremteni a harmóniát a teljesség érdekében az élet egyes területein. Minél vidámabb élményekben van részünk otthonunkban, annál örömtelibbé válik életünk. Amint a nevetés, az öröm és az elégedettség energiája szétárad minden helyiségben, az uralkodó légkör részévé válik otthonunknak, életünknek.

– S mi van, ha rosszkedvűek vagyunk, veszekszünk?

– Sokat ronthatunk az otthonunk légkörén, ha súlyosan lehangoltak, feszültek vagy elutasítóak, agresszívak vagyunk. Fennáll ugyanis az a veszély, hogy az így keletkezett negatív energia velünk marad, és akadályozza, hogy újra boldogok legyünk. Ezért is érdemes a különféle tértisztító technikákkal élnünk egy-egy érzelmi mélypont után. Az otthonunk energiájának megtisztításához például sót, hangokat, illatokat használhatunk. A hanghullámok megrezegtetik a levegőt, ezáltal felkavarják a csit (az energiát). Ha a régi energia szabadon tud mozogni, egy része elhagyja a szobát, és a helyére friss csi telepedhet. A hanggal való tisztításnak számos módja ismert. Kántálhatunk, harangokat rázhatunk, megfelelő dalt hallgathatunk, vagy tapsolhatunk is. A hangokkal történő tértisztítást érdemes azután végezni, hogy tengeri só segítségével már eltávolítottunk annyi régi csit, amennyit csak lehetett. Fontos az is, hogy otthonunkat olyan tárgyakkal töltsük meg, amelyeket kedvelünk. Választhatunk fényképeket, festményeket, díszeket és szobrokat is akár annak érdekében, hogy elégedettebbnek érezhessük magunkat. Fontosak a színek, az alakok, mert meg van határozva, hogy melyik elementet vigyük be otthonunk adott részébe. A keleti filozófiában 5 elem van – a tűz, a víz, a föld, a fa és a fém –, míg a keletiben 4 – a fa és a fém helyett a levegő van. Pontosan tudjuk, hogy melyik égtájon melyik elem uralkodik, tehát az ő szimbolikáját kell oda tenni, azt is tudjuk, melyik elem segíti, ezzel aktiváljuk a teret, s azt is tudjuk, melyik elem van rá rossz hatással, ezt gyógyítani kell. Zenével, alakzatokkal, jelképekkel és színekkel még több örömet és boldogságot teremthetünk.

– Egy házban többen is laknak. Van aki pozitív, van aki negatív...

– A ház többi lakója is behozza a saját energiáját, ezért ha ők boldogok, a pozitív csi (energia) szintén megtölti az otthont. Ez különösen a gyermekekre igaz. Ha örülnek, erősen és aktívan sugározzák ki ezt a csit a környezetükbe. Hasonlóképpen pozitív hatással lehet az otthonunk hangulatára egy elégedett háziállat is. Idővel eljöhet az a pillanat, amikor csupán a hazaérkezés ténye elég lesz a kedélyállapotunk fellendítéséhez, és amint magunkba szívjuk az ottani légkört, azonnal boldogabbnak érezzük magunkat. Fontos az is, hogy megszabaduljunk az olyan tárgyaktól, melyek negatív érzelmeket keltenek bennünk.

– S ha konkrét életterületeket akarunk megjavítani?

– Akkor megvannak a felosztások, a bagua területek, miszerint a bejárati ajtótól nézzük a lakást, s így a legfelső bal sarok a pénz területe, a legfelső jobb sarok a szerelemé, a legalsó bal sarok a tudásé, tanulásé, a legalsó jobb pedig a barátoké, az utazásé. Ilyen jelképeket kell odatenni, ha viszont nem téglalap alakú a házunk alapja, hanem van hiányzó vagy kitüremlő rész is, akkor ezt különféle gyógymódokkal, színekkel, tükrökkel korrigáljuk.

– Értem már! Legyen szíves ilyen korrigáló dolgokat küldeni, mert az otthonom délkeleti része hiányzik.

– Rendben, a délkeleti rész a pénzt is szimbolizálja, s a fa eleméhez tartozik. Tehát faelemet teszünk oda, bagua tükröt és vízelemet, mert a víz élteti a fát. A fémelemet pedig kerülje e területen, mert a fém (pl. fűrész) vágja a fát. Szerintem nem is komplikált ez az elemek filozófiája.