2024. április 26., péntek

A gyerekek a kapcsolatok jövője

Tiszaalpári estet tartottak Tordán

Szombaton este a XXI. Tordai Művelődési Napok keretében folytatódott az a rendezvénysorozat, amely a kétszáz évvel ezelőtt született Petőfi Sándor előtt tiszteleg.

A rendezvénysorozat szombat esti állomása a Tiszaalpári est volt, melyet a magyarországi testvértelepülés, Tiszaalpár műkedvelői szerveztek és tartottak meg.

Torda és Tiszaalpár több mint harmin éves barátsággal büszkélkedhet. 1986-ban vették fel egymással a kapcsolatot, 1996-ban pedig hivatalosan is testvértelepülések lettek. Az évek során ez a kapcsolat sosem szakadt meg, bármilyen próbatételnek is volt kitéve, tudtuk meg Dobai Jánostól, a tordai helyi közösség tanácsának elnökétől.

– A tiszaalpáriak állandó résztvevői a Tordai Művelődési Napoknak, habár az utóbbi két-három évben a világjárvány miatt nem tudtak jönni. Kulturális szempontból kifejezetten erősnek mondanám ezt a kapcsolatot, ugyanis mi néptáncosainkkal, énekeseinkkel és citerásainkkal eljárunk az ő rendezvényeikre fellépni, és ők is visszajárnak hozzánk. Az elmúlt évek során rengeteg családi barátság is kialakult a két település között, ami külön értéket képvisel – hangsúlyozta a tordai helyi közösség elnöke.

Amellett, hogy különböző határokon átnyúló pályázatokon szeretnék erősíteni a gazdasági, kulturális és önkormányzati kapcsolataikat, a jövőről, a gyermekekről sem feledkeznek meg. Szeretnék, ha a két általános iskola is szorosabb kapcsolatot alakítana ki, ha a gyermekek egymás táboraiba járnának, egymás rendezvényein vennének részt, mondta dr. Vacsura István, Tiszaalpár polgármestere.

– Ma velünk tartott a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola igazgatósága, és látogatást tettünk a helyi általános iskolába, ahol Kovács Zsuzsanna igazgatónővel megpróbáltuk feltérképezni, hogy milyen lehetőségeink vannak a gyermekek szintjére levinni ezt a kapcsolatot, mert ők jelentik ennek a testvértelepülési kapcsolatnak a jövőjét – fogalmazott dr. Vacsura István.

A Tiszaalpári est Petőfi jegyében telt. A közönség Petőfi-verseket, János vitéz-feldolgozást, megzenésített Petőfi-verseket, táncbemutatókat, tekerőlantosokat láthatott és hallhatott.

Nyitókép: Részlet a Falu végén kurta kocsma című vers feldolgozásából (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)