2024. április 25., csütörtök

A hazáért

A Föltámadott a tenger című filmet vetítették a szabadkai VM4K-ban

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ Mozdulj! Petőfi! programsorozatának részeként, csütörtök este az 1953-as Föltámadott a tenger című filmet tekinthették meg az érdeklődők. Az egybegyűlteket Lukács Lilla kulturális szakreferens köszöntötte.

Filmnézésre felkészülve: az egybegyűlteket Lukács Lilla köszöntötte (Fotó: Lukács Melinda)

Filmnézésre felkészülve: az egybegyűlteket Lukács Lilla köszöntötte (Fotó: Lukács Melinda)

A Föltámadott a tenger Nádasdy Kálmán, Szemes Mihály, és a zombori születésű Ranódy László rendezésében készült. A film az 1848/49-es szabadságharc eseményeit dolgozza fel, két részből tevődik össze, a középpontban pedig Petőfi és Bem barátsága, együttműködése áll. Az alkotás alapjául Illyés Gyula Két férfi című novellája szolgált. A film címét Petőfi Sándor azonos című verse adta, amelyet 1848. március vége felé írt az események hatására, miután a nép továbbra is elégedetlenkedését fejezte ki a történések alakulása miatt.

A Föltámadott a tenger elkészítésének ötlete szinte azonnal a második világháború után felvetődött, a közelgő századik évforduló dátumát megcélozva. Nagy nehézségek árán végül 1953-ban fejeződtek be a munkálatok, a filmet áprilisban mutatták be. Az első része Petőfire fókuszál, a másodig Bem tábornokra, és Erdélyben játszódik. A cselekménye a márciusi eseményekkel kezdődik, és az 1849-es erdélyi győzelemmel végződik, a szabadságharc végkifejletére már nem tér ki a film.

A Föltámadott a tenger az akkori kor talán legambiciózusabb filmes vállalkozásának, a legmonumentálisabb magyar történelmi filmnek számított. Sok színésszel, rengeteg statisztával készült, és sok benne a tömegjelenet is. Ahogyan azt a Nemzeti Filmintézet oldalán olvashatjuk, a film munkálatai három évig tartottak, a forgatás kétszáz színésszel, háromezer statisztával kilenc hónapot vett igénybe, csupán a március 15-i, Múzeumkerti négyperces jelenetet ezerötszáz statisztával, három napig forgatták. Úgy tudni, Nádasdy Kálmán a tömegjelenetekkel azt akarta kifejezni, hogy a törtnénéseknek nem csak a kiemelt, ismert személyek voltak a hősei, hanem az egész nemzet. A film vezető operatőre Hegyi Barnabás volt, a zenével pedig Szabó Ferenc zeneszerzőt bízták meg.

A látványos, úgymond kosztümös alkotás számos ismert történelmi személyt sorakoztat fel, akiket ismert színészek is alakítottak. Petőfit Görbe János formázta meg (a lánya, Görbe Nóra a nyolcvanas években a Linda sorozat által vált népszerűvé), Bem tábornokot Makláry Zoltán, Kossuth Lajost Básti Lajos, Görgei Artúrt Szakáts Miklós, Szendrey Júliát Ferrari Violetta és így tovább.

A Nemzeti Filmintézet oldalán érdekességként arról is olvashatunk, hogy a csatajelenetek mind pontosabb megjelenítése érdekében, a film alkotói néprajzi, hadtörténeti és katonai szakértőkkel tanácskoztak, továbbá megszerezték Bem és Görgey kardját, Ferrari Violetta pedig Szendrey Júlia eredeti ruháját ölthette magára.

Nyitókép: Filmnézésre felkészülve: az egybegyűlteket Lukács Lilla köszöntötte (Fotó: Lukács Melinda)