2024. március 28., csütörtök

Egyeztetések a nagyérettségiről

Az egyetemek vezetőivel egyeztetett az oktatási miniszter

A nagyérettségi olyan mechanizmus, amellyel a végzős középiskolások megszokott környezetben, iskolájukban vizsgáznak, és lehetőségük lesz a nekik leginkább tetsző felsőoktatási intézményekbe jelentkezni. Ez váltja majd fel a következő tanévtől a mostani felvételi vizsgákat, amelyeket a felsőoktatási intézményekben tesznek az érettségizők. A legnépszerűbb egyetemi szakokon esetleg külön tudásfelmérésre számíthatnak a jelentkezők, de a legtöbb intézmény nem tervez ilyesmit. Még javában tartanak az előkészületek, a konkrétumok még csak ezután kristályosodnak ki.
Branko Ružić oktatási miniszter kedden megbeszélést tartott a belgrádi karok dékánjaival. Erről csak annyit lehet nem hivatalosan tudni, hogy az összejövetelen közeledtek a felsőoktatási intézmények és a minisztérium álláspontjai. A miniszter nemrégiben azt nyilatkozta, az érintett diákok idejekorán értesülni fognak a tudnivalókról.
Nem hivatalos információik szerint azok a karok, amelyek a nagyérettségi mellett külön felvételi vizsgát kívánnak szervezni, jogosultak lesznek erre, ez azonban nem nevezhető felvételi vizsgának, sokkal inkább tudás- és alkalmassági felmérőnek. Azok a kérdések, amiket ez alkalomból tesznek majd fel a jövendőbeli hallgatóknak ezen a felmérőn, nem származhatnak abból a tananyagból, amiről a középiskolában tanultak, mert azt a nagyérettségin levő kérdések már eleve lefedik. A legtöbb kar azonban nem szervez külön felvételi vizsgát a nagyérettségi mellett, mert sokaknak az az érdeke, hogy minél több hallgatót vegyenek fel. Azokon a karokon viszont, ahol hagyományosan nagy számban jelentkeznek, minden bizonnyal további tudáspróbát tartanak.
Továbbá lesz egy adatbázis is, ami tartalmazza majd a diákok nagyérettségi vizsgán elért eredményeit. Ebből az adatbázisból juthatnak információkhoz az egyetemi karok a hozzájuk jelentkezőkről. Emellett értékelik a középiskolai osztályzatokat is, valamint a tudás- és alkalmassági felmérők eredményeit is. Ezáltal minden kar elkészíti a saját ranglistáját, ami sokkal egyszerűbb és átláthatóbb lesz, mindemellett csökkenti a tévedések lehetőségét is.

Nyitókép: nova.rs