2024. április 19., péntek

Jégtörő Mátyás huszadszor

Borkóstolót és borásztalálkozót szervezett a Bácsfeketehegyi Gazdakör

A Bácsfeketehegyi Gazdakör hagyományos rendezvényei közé tartozik a jégtörő Mátyás-napi borkóstoló. A rendezvényt az idén kereken huszadik alkalommal tartották meg, a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban. Ez alkalommal is számos érdeklődőt vonzott egész Vajdaság területéről. A találkozónak több célja is van – mondta el lapunknak Fekete Andor, a gazdakör elnöke.

– Huszadik alkalommal szerveztük meg a jégtörő Mátyás-napi borkóstolót, pici kihagyás után, a koronavírus-helyzet miatt. Az idén folytatni tudtuk a hagyományos rendezvényünket, ami nem versenyjellegű, célja a borkultúra népszerűsítése és a borászközösség összekovácsolása. Különböző vidékekről származó egyesületek, termelők, borászok elhozzák a termékeiket, amiket baráti alapon véleményezünk. Emellett tapasztalatot cserélünk és kapcsolatot építünk ki egymással. Idén szinte egész Vajdaság területéről érkeztek borászok, voltak magántermelők is, akik csatlakoztak a rendezvényhez, valamint egyesületek által képviselt borászok termékeit hozták el. Ez alkalommal is nagyon szép számban jöttek össze borminták, közel hetven minta – számolt be az elnök, majd arról is szólt, hogy a találkozón részt vevő borászok tapasztalatai alapján az előző év nem volt a legkedvezőbb.

– Igazából a tavalyi év nagyon nehéz volt a szőlészet és a borászat szempontjából. A kevés csapadék kihatott a termés mennyiségére és minőségére is. Már augusztus közepe és vége felé kényszerérési állapot alakult ki a szőlőkben, ami miatt a beltartalom nem tudott teljesen kialakulni. Azt mondom, hogy átlagos évjáratnak lehet tekinteni, nem volt kiemelkedő – fogalmazott Fekete.

A jégtörő Mátyás-napi borkóstolót az idén is Kishegyes község önkormányzatának mezőgazdasági osztálya támogatta.

Nyitókép: Az idén közel 70 minta érkezett be a találkozóra (Juhász Árpád felvétele)