2024. április 26., péntek

„Összetartó és megtartó erő vagyunk”

Városnapi ünnepség a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetében

1749. február 17- én Mária Terézia városi rangot adományozott Zombornak. Erre emlékezve február 19-én immár ötödik alkalommal szervezett városnapi ünnepséget a Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-bácskai Körzeti Szervezete. Az esemény helyszíne a Magyar Polgári Kaszinó volt.

A szerb és a magyar Himnusz éneklés után Pelt Ilona a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke köszöntötte az ünneplő közösséget, a vendégeket: Kovács Elvirát, a köztársasági parlament alelnökét, a VMSZ alelnökét, Kabók Erikát, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagját, Kudlik Zoltán tartományi segédtitkárt, a helyi tisztségviselőket, az intézmények vezetőit.

Köszöntőbeszédet mondott Jankovich Szilárd, Zombor város nemzeti kisebbségekkel és vallási közösségekkel megbízott tanácsosa, a VMSZ bácsgyulafalvi helyi szervezetének elnöke. Egyebek mellett hangsúlyozta:

Jankovich Szilárd (Fotó: Lennert Móger Tímea)

Jankovich Szilárd (Fotó: Lennert Móger Tímea)

– A 2022-es év bizony próbára tett bennünket, hiszen eltérően az előzőekhez, egymást érték a különböző aktivitások: referendum, parlamenti és köztársaságielnök-választás, népszámlálás és nem utolsósorban a kisebbségi tanácsok megválasztása. Ez emberfeletti munkát, kitartást és türelmet igényelt. Elképesztően nagyok voltak az elvárások, de most már tudjuk, mindenki szívvel-lélekkel odatette magát, hogy magyarságunk további legitimitása megmaradjon.

Városi, tartományi és köztársasági pályázatokon keresztül sok polgárnak és intézménynek tudtunk segíteni, megoldani a több éves lemaradásokat. Terveink között szerepelnek az infrastrukturális fejlesztések, további utak felújítása és a megfelelő minőségű ivóvíz biztosítása minden polgár számára a zombori önkormányzat területén. Kiemelném ezen célok sorában a Béreg és Nákófalva közötti négysávos gyorsforgalmi út kiépítését, ami a közeljövőben kezdődik. Elkészült a Béreg és Hercegszántó közötti határszakaszra vonatkozó projektdokumentáció, amely határátkelőn ezáltal lehetőség lesz teherforgalom lebonyolítására is. Elkészült az Apatin–Kupuszina út, a felújítás az idén folytatódik Monostorszeg felé. Nagyon fontos továbbá, hogy felújítás alatt áll a Zombor és Verbász közötti vasútvonal is. Elindítottunk egy egészségmegőrző programot, amellyel falvakra látogatnak ki szakembereink, így helyben tudnak segíteni a rászorulóknak, az idősödő családoknak. Folyamatosan bővítjük a Falugazdász hálózatot, amely lassan minden nyugat-bácskai településen elérhető lesz. Folyamatban van egy közintézmény alapítása, ez a város költségvetésének állandó tétele lesz. Ez egy teljesen magyar érdekeltségű intézmény, segíti és könnyíti megoldani az elvégzendő feladatokat, legyen az kultúra, oktatás vagy egyéb, ami bennünket, magyarokat összetart és megtart – mondta a tanácsos.

Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke elismerő szavakkal üdvözölte az ünneplő közösséget. A színvonalas műsorban fellépett a kupuszinai, Magyar Életfa díjas Csizmadia házaspár, Anna és János, a zombori Orsovai Hedvig zenei géniusz, zongora- és énekművész, komponista, a bezdáni Nikola Čutura orgonaművész, zenepedagógus, a szilágyi, többszörösen díjazott Francia Henrietta szavaló, a zombori Szladek Vince versmondó, aki Herceg János zombori akadémikus író prózaversét tolmácsolta.

Az ünnepi műsort Kanizsai Tamás vezette.

Nyitókép: Jankovich Szilárd (Fotó: Lennert Móger Tímea)