2024. április 19., péntek

A CNC-szakok a legnépszerűbbek

Az adai Műszaki Iskolában elektrotechnikai, gépészeti és építészeti szakterületen várhatóan hat elsős osztály nyílik a következő tanévben

Az adai középiskolában a tervek szerint a 2023/24-es tanévben 180 elsős diák kezdheti meg tanulmányait, akik szeptembertől öt szakon tanulhatnak magyar nyelven, illetve egy tagozaton szerb nyelven. Gilice Hilda iskolaigazgató elmondta, hogy már elküldték az iratkozási tervjavaslatot az oktatási minisztériumnak, és várják a jóváhagyást. A Műszaki Iskolában abban bíznak, hogy a tervezett szakokat megnyithatják, és lesz annyi érdeklődő diák, hogy feltölthetik az osztályokat.

– Az adai Műszaki Iskolában a 2023/24-es tanévben a számítógépes vezérlés technikusa, vagyis CNC-technikus szakra 30 tanulót várunk magyar nyelven. Ez nagyon népszerű képzés, és mindig teljes létszámmal nyitjuk meg az osztályt. A négyéves szakok közül nagyon népszerű még a mechatronikai technikus szak, ami a jövő szakmájának számít. Erre a szakra egyre több tanuló iratkozik, az idén 30 diákot várunk magyar nyelven, illetve ugyanennyit a szerb tannyelvű tagozatra. A négyéves, számítógépek elektrotechnikusa szakra szintén 30 tanulót várunk magyar nyelven. A programozás és a számítógépek világa továbbra is jövő szakmáját jelenti a diákoknak. Emellett nagyon odafigyelünk, hogy indítsunk hároméves szakokat is. A gépészet szakterületen CNC- és egyetemes fémforgácsológép-kezelő képzést indítunk magyar nyelven, amelyre 30 tanuló jelentkezését várjuk. Ők CNC-maró-, eszterga- és -köszörűgép használatát sajátítják el. Nagy figyelmet fordítunk a hiányszakmának számító ács- és kőművesképzésre is, ezért az idén is meghirdetjük magyar nyelven az elsődleges építési munkák operatőre szakot, amelyre 30 tanuló jelentkezésére számítunk. A Műszaki Iskolában a következő tanévben 150 elsős diák jelentkezését várjuk magyar nyelven, illetve 30 tanulót szerb nyelven – nyilatkozta Gilice Hilda.

Az adai középiskolában az alapján döntenek a szakok megnyitásáról, hogy melyik képzés számít legnépszerűbbnek a tanulók körében, illetve milyenek a munkaerőpiaci igényei a környék vállalatainak. Gilice Hilda megjegyezte, hogy a tanulók körében a legnépszerűbbek a CNC-szakok, de felívelőben van a mechatronika is.

– A CNC-technikusok a műszaki rajz alapján a teljes technológiát megírják, valamint elsajátítják a gyártási folyamatokat CNC-eszterga- és -marógépen. Emellett nagyon népszerű a hároméves CNC-szak is. Ezen a tanulók megtanulják a munkagépek előkészítését, kiválasztják a szerszámokat, meghatározzák a folyamatokat és legyártják a munkadarabokat. A mechatronikai szak felívelőben van, miután egyre több cég igényli a tanulókat gyakorlati oktatásra. Az ezen a szakon tanuló diákok robotkarral rendelkező gyártósorokat terveznek, szerelnek össze és helyeznek üzembe, programozni tanulnak PLC-ket és mikrokontrollereket. A számítógépek elektrotechnikusa szakot szinte minden évben teljes létszámmal indítjuk el. Ezen a szakon a tanulók operációs rendszereket telepítenek és programoznak, számítógépes hálózatokat építenek ki, valamint elsajátítják az elektrotechnikai szakismereteket. Az ács és a kőműves szakon kevés tanulónk van. Ez nem népszerű szakma, de nagyon keresett. Az építészeti cégeknek nagy szükségük van az ácsokra és kőművesekre, akik az iskola befejezése után azonnal munkába állhatnak. A Műszaki Iskolában bármelyik szakon végzett diákunk könnyen talál magának munkát a környék vállalataiban, illetve ha továbbtanulnak, akkor megállják a helyüket a felsőoktatásban is – mondta az iskolaigazgató.

Az adai Műszaki Iskolában hamarosan nyílt napot tartanak a tervezett szakokról az általános iskolás diákoknak és szüleiknek. A nyílt nap időpontjáról az intézmény honlapján tájékoztatják az érdeklődőket.

Nyitókép: Az adai középiskolában 60 diákot várnak a CNC-szakokra