2024. április 26., péntek

Télen a Tiszában

Zentán többen is hódolnak a hidegterápiának

Vasárnap van, január közepe. Hét ágra süt a nap, a télnek szinte nyoma sincs, és a zentai téli úszócsapat oszlopos tagjai: Homolya Ákos, Takács Kornél, Hevér László és Lakatos Zsombor a szokásos hétvégi mártózásukra indulnak. A levegő hőmérséklete 10 fok körüli, de a napsütés miatt jóval többnek érződik. A férfiak összeszedték a cuccaikat, testileg és lelkileg is készen állnak a vasárnapi fürdésre a Tiszán. A zentai Halász Csárda üdülőtelep felé vettük az irányt, mivel elmondásuk szerint az ottani móló a legalkalmasabb a mártózásra. Az idő szeles, a fodros Tisza vize pedig 6 fok körül mozog. Az urak fürdőnadrágra vetkőztek, és szépen lassan – legyőzvén saját szellemi korlátaikat – egyesével ereszkednek le a lépcsőn a folyó korántsem csábító vizébe. A süvítő szél a hullámokat ugyan felveri, de ez nem szegi kedvüket és nem tántorítja el őket céljuktól. Én a biztos távolság melegéből figyeltem a történéseket és fejben próbálom meggyőzni magam arról, hogy ezt egyszer nekem is ki kell próbálnom. Senki sem marad sokáig a vízben, mindenki előre tudja, hogy körülbelül hány percet akar a hideg vízben tölteni, és arra koncentrál. Közben a légzésükre figyelnek, mert elmondásuk szerint az az egyik legfontosabb a hidegvizes-úszásnál. Igazából úszásról nem is nagyon beszélhetünk, hiszen a sodrás miatt nem merészkednek a mólótól távolra. Ott vannak a közelében, hogy bármikor meg tudjanak kapaszkodni. Amikor már benne vannak a vízben, elégedettség tükröződik az arcukon, viccelődnek is, hiszen ismét legyőzték saját magukat és a hideg víz elrettentő fájdalmát. Nagyjából 5–10 perc elteltével már jönnek is kifelé, és látom, hogy mindenkinek kipirosodott a bőre a hideg víztől. Nagyon vidámak, látszik rajtuk, hogy jó érzéssel tölti el őket az, amit csinálnak. Megtörülköznek, majd gyorsan felöltöznek és elkezdik felmelegíteni lehűlt testüket egy kis egy helyben kocogással és tornázással én meg közben kérdezgetem őket. Elmesélik, hogy az első néhány perc a meghatározó, majd miután a szervezet megszokja, szinte melegnek érzik a hideg vizet. Az emberi test reagál a hidegre, és a végtagokból a létfontosságú szervek felé szorítja a véráramlást a túlélés érdekében.

A Tisza vize 6 fokos volt a vasárnapi mártózáskor

A Tisza vize 6 fokos volt a vasárnapi mártózáskor


Zentán mindig is voltak, akik télen is belemerészkedtek a Tiszába, úgyhogy ez felénk sem volt újdonság, viszont az utóbbi időben kialakult egy kisebb társaság, amelynek tagjai a tél folyamán is rendszeresen lejárnak mártózni. A sokak számára tabunak számító téli fürdést az utóbbi években Zentán Homolya Ákos kezdte el újból a köztudatba hozni. Pár évvel ezelőtt még maga járt a Tiszára, majd csatlakozott hozzá munkatársa is. A mártózásukról készített képeket a közösségi médiában is megosztották, és ez sokaknál úgymond kiverte a biztosítékot, de szép számban érkeztek gratulációk is elszántságukért. Szépen lassan a közösség megszokta, hogy vannak, akik télen is élvezik a Tisza vizét. Természetesen olyanok is akadtak, akiknek megjött a kedve ahhoz, hogy kipróbálják milyen is a téli úszás és a hidegvizes terápia. Többen csatlakoztak is Ákosékhoz a múlt év őszén és a csapat 6–7 fősre bővült. Egy állandó társaság kovácsolódott össze, akik közösen mártóznak heti 1–2 alkalommal a Tiszában és ezalatt megosztják egymással tapasztalataikat, gondolataikat.
Homolya Ákos elmondta, hogy mindig is érdekelte az egészséges életmód és a sport. Hozzátette, hogy több könyvet is kiolvasott a hidegvizes terápiával kapcsolatban és annak jótékony hatásairól maga is meg akart győződni.
– A könyvek és a neten található cikkek miatt kezdtem el egy kicsit jobban beleásni magam a témába. Az első évben egyből a Tiszán kezdtem a mártózást és 9 fokos víz volt akkor a leghidegebb, amibe belemerészkedtem. Mindig egymagam jártam, ezért nem mertem egyedül a hidegebbe belemenni. Ezekután bevezettem otthon a hidegvizes tusolást is, ami segített a felkészülésben és az utóbbi három évben már hetente jártam le a folyóhoz mártózni. A jeges vízbe is belementem, volt, hogy előtte fel kellett verni a jeget a móló mellett. Időközben felvettem a kapcsolatot a magyarországi Zimány Andrással, aki először úszta át télen a Balatont. Nagy örömömre egy közös téli úszásra is lehetőségem volt vele a topolyai tavon és akkor tapasztalatot cseréltünk, valamint rengeteg hasznos információval látott el. Nem szabad félvállról venni, ez komoly dolog. Más úszókkal is felvettem a kapcsolatot az interneten keresztül, így ismerkedtem meg a szlovákiai Plavec Péterrel, aki téli versenyeken is úszik. Igyekeztem minél több információt és tudást magamba szívni annak érdekében, hogy ne érjenek meglepetések – fogalmazott.

Tavaly januárban a jeget is fel kellett törni a vízbe jutáshoz (Homolya Ákos felvétele)

Tavaly januárban a jeget is fel kellett törni a vízbe jutáshoz (Homolya Ákos felvétele)


Homolya Ákos kiemelte, hogy a hidegvizes mártózás és fürdés nagyon egészséges.
– Nagyon ritkán vagyok beteg, még ha valamilyen influenza vagy valami más betegség el is kezd kerülgetni, az is 1–2 nap alatt keresztülmegy rajtam. Akárhogy is nézzük, a hideg víz egy fajta stressz a szervezetnek, ezáltal jobban termelődnek a fehér vérsejtek és az immunrendszer megerősödik. Emellett rengeteg jótékony hatása van, például regenerálja az izmokat, növeli az energiaszintet, sőt még a depresszióra is jó hatással van stb. Ki kell emelni, hogy a testünkben a nyak és mellkas körüli tájékon találhatóak a barna zsírok, amelyek arra szolgálnak, hogy hőt termeljenek. Minden baba ezzel a zsírral születik, amely arra szolgál, hogy a testük ne hűljön ki. Felnőtt korra ezek a zsírok nagyjából eltűnnek a szervezetből, mivel nincs szükségünk rájuk, hiszen amint az idő lehűl, rögtön felöltözünk és így a testnek nem kell hőt termelnie, hogy felmelegítse önmagát. Ez a funkció kiesik, mivel be vagyunk állva az átlag 20 fokos hőmérsékletre. Télen fűtjük a lakást, nyáron pedig lehűtjük, és ezt a szervezetünk is megszokja. Megfigyelték, hogy a barna zsír visszahozható felnőtt korban is azáltal, hogy fázunk. A hőtermeléssel barna zsír termelődik és ez komoly kalóriaégető is, a fogyásra is nagyon jó. Azok, akik hideg vízben tusolnak, vagy mártóznak, sokkal több ilyen zsírral rendelkeznek, mint azok akik meleg vízben fürdenek – mondta Homolya Ákos.
A téli úszó hozzátette, fontos odafigyelni bizonyos dolgokra és néhány szabályt be kell tartani a biztonság kedvéért.
– Amennyiben nyílt vízre megyünk mártózni, mindig vigyünk magunkkal valakit, hogy ha véletlen történik valami, akkor tudjunk kihez fordulni segítségért. A vízbe nem ajánlatos beleugrani, hanem szépen fokozatosan kell belemenni, valamint oda kell figyelni a vízben töltött időre és a légzésünkre is. Nem szabad túlzásokba esni. A határokat lehet, sőt kell is egy kicsit feszegetni, de ésszel kell csinálni. Amikor már remegünk és az ujjainkat nem tudjuk összeérinteni, vagy kezdünk nem összefüggően beszélni, akkor ki kell menni, mert ellenkező esetben komoly baj is történhet. Miután kimentünk a partra, egyből fel kell öltözni, hiszen a testünk attól függetlenül tovább hűl, hogy már nem tartózkodunk a vízben. Lehet a felmelegedést forró teával vagy kávéval elősegíteni, illetve helyben kocogással, vagy tornázással. Semmikép sem szabad gyors futásokat végezni, az több kárt okozna, mint hasznot. Az úszáshoz még egy bóját is beszereztem, amit magamra kötök. Meg lehet benne kapaszkodni, valamint van rajta egy síp is, de lényegében azt a célt szolgálja, hogy a vízben látszik, hogy épp merre van az ember. Szeretném népszerűsíteni a hidegvizes terápiát, hiszen rengeteg pozitív hatása van. Ezt mindenki meg tudja csinálni, csak ki kell lépni hozzá a kényelmes komfortzónából, minden fejben dől el. Játszadozom a gondolattal, hogy egyszer egy versenyre is elmegyek, de itt a folyón körülményes a felkészülés – fűzte hozzá Homolya Ákos.
Hevér László elmesélte, hogy szeptemberben csatlakozott a téli úszók csapatához, valamint megközelítőleg két éve foglalkozik különböző légzésgyakorlatokkal és meditációval.

Az arcokra „ráfagyott” a mosoly (Homolya Ákos felvétele)

Az arcokra „ráfagyott” a mosoly (Homolya Ákos felvétele)


– A témával kapcsolatban elkezdtem kutakodni és utánaolvasni, akkor találtam rá a hidegvizes tusolásra. A közösségi médiában is többször láttam, hogy Ákos ezzel foglalkozik, majd egyszer kutyasétáltatás közben megláttam őket, amint a Tiszában fürdenek. Odamentem hozzájuk, megkérdeztem mit is csinálnak, majd megkértem őket, hogy a következő alkalommal nekem is szóljanak. Ki kell emelni, hogy én világ életemben utáltam a hideg vizet. Vízilabdás létemre mindig utolsónak mentem bele a medencébe, szinte úgy kellett már belelökni. Viszont most fantasztikus érzés, amikor beleereszkedek a hideg vízbe. Arra a néhány percre megszűnik a múlt és a jövő, csak a jelen van. Szerintem az életben nagyon nehéz elérni azt, hogy semmin se gondolkodjon az ember, csak a pillanatnak éljen. Teljesen kikapcsol, semmi másra nem figyelek, csakis a légzésemre. Először 14 fokos volt a Tisza, amikor megmártóztam benne, ami visszagondolva wellnessnek számított a mostani 5–6 fokos vízhez képest. Nagyon nehéz volt belemenni, fájt minden porcikám, majd néhány perc után olyan érzés járt át, mintha forró lenne a víz. A mártózás után az egyik legnehezebb a felöltözés, mivel a tested „összeáll”, szinte alig tudja az ember mozgatni a végtagjait. Amikor végre sikerül ruhát húzni és felmelegedni, utána igen jó érzés jár át. Olyankor mindig nagyon jól érzem magam, úgy vagyok vele, hogy bármire képes vagyok, felfrissül a testem és a lelkem is. Általában heti egy alkalommal megyek le a Tiszára mártózni, de otthon hideg vízben is tusolok, amikor csak bírok. Számomra ez nagyon jó kikapcsolódás, nem mellesleg erősíti az immunrendszert is. Mindenkinek csak azt tudom ajánlani, hogy próbálják ki és lépjenek ki a komfortzónából – mondta Hevér László.

Nyitókép: Takács Kornél, Lakatos Zsombor, Hevér László és Homolya Ákos