2024. április 25., csütörtök

Magyarul Temerin idegenforgalmáért!

A községi önkormányzat nagytermében hétfőn megtartották a községi képviselő-testület 30. ülését, tizenhét napirendi pontot vitattak meg a képviselők.

Az ülés kezdetén Pásztor Róbert, a képviselő-testület elnöke közölte, hogy Mihajlo Kozomora lemondott képviselői pozíciójáról, így a helyére a képviselők szavazás útján Nataša Gligorevićet választották meg. Ezt követően megvitatták a Temerini Idegenforgalmi Szervezet idei évre szóló munka- és pénzügyi tervét. Csorba Béla, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke egy régóta fennálló problémára hívta fel a figyelmet, ugyanis szavai szerint az igazgatóval együtt a szervezet irodájának hét alkalmazottja van, majd feltette a kérdést, hogy ezek közül hányan tudnak magyarul. – Ez nemcsak kisebbségpolitikai, hanem gyakorlati szempontból is fontos. Egy olyan településen, ahol nagyszámú magyar él, amely jelentős kulturális hagyományokkal büszkélkedhet, elengedhetetlen, hogy az Idegenforgalmi Szervezetnek olyan munkatársai legyenek, akik a magyar nyelvet, de a kultúrát is valamilyen szinten ismerik – mondta Csorba.

Hozzátette, hogy a szervezet jelentésében Baranyi Károly és Baranyi Markov Zlata hagyatékával kapcsolatos tervek megvalósításához elsősorban a foglalkoztatottak összetételében kellene változásokat eszközölni, ami nemcsak az iroda, hanem a község felelőssége is. A jelentést végül megszavazták a képviselők.

A napirendi pontok közül kiemelhető még a Lukijan Mušicki Művelődési Központ idei évre vonatkozó munka- és pénzügyi tervének megvitatása, mely pontot Božidar Prolić, az intézmény igazgatója ismertetett. Csorba Béla kifogásolta, hogy az utóbbi években a magyar jellegű programok száma lecsökkent, és ezen a téren visszaesés tapasztalható.

Az ülés folytatásában a képviselők a Temerin központjában található, a Szerbiai Szocialista Párt tulajdonába került épületegyüttes ügyét is megvitatták. Mladen Zec polgármester ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a szóban forgó épület a temerini polgárok tulajdonát képezi, és nem kerülhet egyetlen párt tulajdonába sem! Ezért az önkormányzat jogi lépéseket tesz, a jövő hét folyamán a község benyújtja keresetét a bíróságnál. Pásztor Róbert az üggyel kapcsolatosan ismertette az épület történetét és annak tulajdonjogi viszonyainak alakulását.

– Úgy döntöttünk, hogy a múlt év végén hozott bírósági döntés ellen minden rendelkezésünkre álló jogi eszközzel harcolni fogunk. Az épület a temerini művelődési élet központja, ezért a végsőkig harcolni fogunk ezen igazságtalanság ellen, és hogy az visszakerüljön azok kezébe, akiket megillet – szögezte le Pásztor.

PETŐFI NEM KELL?

A temerini községi képviselő-testület 30. ülésén napirenden szerepelt a Lukijan Mušicki Művelődési Központ évi programja és költségvetési terve. Az előterjesztést a Vajdasági Magyar Demokrata Párt képviselői (Csorba Béla, Ádám István és Grísza Mária) nem szavazták meg.

A VMDP elnöke felszólalásában rámutatott arra, hogy a magyar nyelvű programok terén egyértelmű visszaesés tapasztalható. Ennek legfőbb oka – remélhetőleg – nem a rossz szándék, hanem az, hogy az MK foglalkoztatási struktúrája rossz. Bizonyára nem véletlen hogy az erre vonatkozó kimutatás hiányzik a jelentésből, hiszen mindössze egyetlen magyarul tudó munkatársuk foglalkozik a magyar kultúra kérdéseivel. Ezen változtatni kell.

Egyéb anomáliákra is rámutatott, pl. arra, hogy a képtárban kevés magyar kiállító kap helyet, és a magyar irodalmi rendezvények is ritkaság számba mennek. – Két magyar világirodalmi nagyságnak is jubileuma van az idén, mindketten 200 esztendővel ezelőtt születtek: Petőfi Sándornak, akit Jovan Jovanović Zmaj óta több szerb szerző is lefordított, és Madách Imre drámaköltőnek, akinek Az ember tragédiája c. művét három alkalommal is szerb nyelvre fordították. Ennek ellenére egyik magyar íróval kapcsolatos tételt sem találunk az évi programban, és ezek csak a legkirívóbb hiányosságok – olvasható a VMDP tegnapi, Csorba Béla által aláírt közleményében.

Nyitókép: Fúró Dénes felvétele