2024. április 20., szombat

Pola milijarde dinara za listove nacionalnih manjina

Garantovanje postojanja listova i unapređenje rada izdavačkih kuća je cilj ovogodišnjih subvencija pokrajinske vlade, koju svake godine dodeljuje štampanim medijskim izdanjima, koji se objavljuju na jezicima nacionalnih manjina, izjavio je juče predsednik pokrajinske vlade, Igor Mirović, na svečanom potpisivanju ugovora, organizovanom u Digitalnom omladinskom centru Gradske biblioteke u Novom Sadu.

Mirović je dodao da su manjinski mediji važni za pokrajinsku vladu, zbog čega svake godine povećavaju okvir subvencija: podsetio je da je na početku njegovog mandata iznos podrške iznosio 260 miliona dinara, prošle godine 390 miliona, a ove godine 490 miliona biće stavljeno na raspolaganje novinama. On je rekao da je administracija Vojvodine svesna poskupljenja, inflacije i složenosti nabavke opreme potrebne za proizvodnju novina, u odnosu na prošlogodišnji budžet, ali je, smatra, uspelo da se taj iznos poveća u većoj meri, nego što je to zahtevala inflacija, pa je možda i zbog toga vidna briga, koju bi vojvođanska vlada želela da pokaže ovim listovima. Mirović je ocenio da treba da pokažemo jedinstvo u vremenima koja su opterećena problemima, a tom jedinstvu treba da služi i ova subvencija, koji pokrajinska vlada bez ikakvih uslova stavlja na raspolaganje izdanjima preko sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, čija je čelnica, Dragana Milošević, takođe bila prisutna na ovom događaju.

Korisnici sredstava sa predstavnicima pokrajinske vlade na grupnoj fotografiji (Foto: Andraš Otoš)

Korisnici sredstava sa predstavnicima pokrajinske vlade na grupnoj fotografiji (Foto: Andraš Otoš)

Pokrajinski premijer je podsetio da su ove godine pokrajinsku podršku dobile ukupno 22 publikacije objavljene na osam jezika. Osvrćući se na druga pitanja koja se tiču manjinskih medija, on je rekao, da je cilj pokrajinske vlade da manjinske redakcije Radio-televizije Vojvodine počnu sa radom najkasnije 1. oktobra ove godine u obnovljenom sedištu na Kameničkom putu, što će im garantovati kvalitetniji i efikasniji rad i bolju opremu.

Subvenciju su dobili i dnevni list „Mađar so” i njegova izdanja, „Het nap”, slovački „Hlas ľudu”, „Libertatea”, koja izlaz na rumunskom jeziku, rusinsko „Rusko slovo”, „Hrvatska riječ”, Bunjevački list, Makedonski informativni centar i ukrajinsko „Ridne slovo”.

Subvencija DOO Magyar Szo Kft-u je povećana za 26 odsto, što znači da će u 2023. godini iznositi 166,4 miliona dinara, rekla je na licu mesta Edvina Erdedi, vršilac dužnosti direktora tog novinskog preduzeća.

– Skoro 85 odsto iznosa se troši na izdavanje dnevnika „Mađar so”, koji izlazi najmanje 305 puta godišnje. Od subvencije će biti finansiran i omladinski časopis „Kepeš ifjušag”, ali i časopisi za decu „Jo pajtaš” i „Mezeškalač”. Iznos sadržan u danas zaključenom ugovoru predstavlja tridesetak odsto ukupnog prihoda novinsko-izdavačke kuće. Deo ovoga ćemo potrošiti na plate zaposlenih u redakciji, kao i na nabavku papira, rekla je čelnica ovog preduzeća, i dodala da je „Mađar so” vitalni element svakodnevnog života mađarske zajednice u Vojvodini, zbog čega je izuzetno važno da i dalje ima kvalitetnu, neupitnu ulogu u životu zajednice, a realizaciji ove misije doprinosi i ova pokrajinska podrška.

Edit Laslo, direktorica DOO Het Nap Kft-a je u svom saopštenju navela, da pokrajinska subvencija garantuje osnovni rad ovog nedeljnika, uključujući troškove štampanja i isplata zarada zaposlenih. Svi troškovi su povećani, 48 miliona dinara mnogo znači, navela je ona, a na pitanje našeg lista rekla je, da se ne razmišlja o većim ulaganjima, ako bude mogućnosti, mogu da planiraju izdavanje novih publikacija iz drugih izvori i kasnije.

Milana Arňašová Radićová, direktorica „Hlas ľudu” rekla je za „Mađar so”, da će uskoro održati razgovore sa vladom, tokom kojeg će se, pored štampane publikacije, razgovarati i o budućnosti onlajn pojavljivanja. Prema dugoročnim planovima, uz podršku Bratislave, u centru grada biće osnovan jedan slovački centar, gde će se moći smestiti i Matica slovačka, i nacionalni savet, i druge važne institucije, kao i redakcija. Sada je preduzeće dobilo subvenciju od 62 miliona dinara za finansiranje svog osnovnog poslovanja.

Nyitókép: Edvina Erdedi preuzima ugovor o subvenciji od Igora Mirovića (Foto: Andraš Otoš)