2024. április 26., péntek
KLUBVILÁGBAJNOKSÁG

Fura büntetők, szaúdi döntős

Végjátékához érkezett a klubvilágbajnokság, amelyet ezúttal Marokkóban rendeznek. Az első, tangeri elődöntőben a szaúdi bajnok al-Hilal és a brazil Flamengo csapott össze, és bár utóbbi számított favoritnak, hamar kiderült, hogy nem lesz egyszerű a papírforma teljesülése. Az al-Hilal – amely az előző körben a 90. percben megítélt büntetővel egyenlített a hazai, casablancai Wydad ellen – már a 4. perctől vezetett al-Davszari büntetőjével, miután Kovács István bíró meglehetősen könnyű síppal ítélte meg a lehetőséget Metheuzinho faultja után. A Flamengo hamar egyenlített Pedro látványos, bal alsóban kikötő lövésével (20.), de az al-Hilal még a szünet előtt újabb tizenegyest kapott, amikor Gerson teljesen akaratlanul, test mellett kezezett, Kovács ráadásul második sárgával ki is állította a brazilt. Az emberelőnybe került arab csapat egy labdaszerzés után Vietto révén megduplázta előnyét (70.), és bár Pedro második – ezúttal lesipuskás – gólja a hajrában visszahozta a reményt (90+1.), a Flamengo a hátralévő néhány percben nem tudott feltámadni.

Szalem al-Davszari, a találkozó egyik főszereplője (Fotó: Getty Images)

Szalem al-Davszari, a találkozó egyik főszereplője (Fotó: Getty Images)

A másik elődöntőben tegnap este a Real Madrid és az egyiptomi bajnok al-Ahli csapott össze.

Az olasz bajnokságban a Juventus három szerb góllal győzött Salernóban. A vezetést Vlahović szerezte meg tizenegyesből (26.) a Zebráknak, közvetlenül a pihenő előtt Kostić vágta be a Vlahovićtól kapott labdát (45.), és nem sokkal a térfélcsere után már a harmadik találatnak örülhetett az Öreg Hölgy, amikor a Fagioli beadására érkező Vlahović duplázott (47.).

Angol FA-kupa, 1/16: Burnley–Ipswich 2:1, Fleetwood–Sheffield Wednesday 1:0, Grimsby–Luton 3:0, Sheffield United–Wrexham 3:1. Klubvilágbajnokság, elődöntő: al-Hilal–Flamengo 3:2. Magyar kupa, nyolcaddöntő: Vasas–Honvéd 2:0. Német kupa, negyeddöntő: Sandhausen–Freiburg 0:2, Frankfurt–Darmstadt 4:2. Olasz bajnokság, 21. forduló: Salernitana–Juventus 0:3. Az élcsoport: Napoli 56, Inter 43, Roma 40, Lazio 39, Atalanta és Milan 38 pont stb.

Tedesco az új belga kapitány

A keddi sajtóhíreknek megfelelően a Belga Labdarúgó-szövetség (RBFA) kinevezte Domenico Tedescót a válogatott szövetségi kapitányának. Az RBFA tegnap reggel jelentette be a 37 éves olasz–német szakember megbízását, egy nappal azt követően, hogy kiszivárgott, Tedesco szóban már megállapodott a kapitányi poszt betöltéséről, de a szerződés-aláírás várat magára, mivel a tréner még nem rendezte ügyeit korábbi klubjával, a német Leipziggel. A szövetség a honlapja szerint a 2024-es Európa-bajnokság végéig kötött szerződést Tedescóval, akit modern, komoly nemzetközi tapasztalattal bíró edzőnek írt le. A megállapodásról szóló hírben pedig az RBFA külön kiemelte, hogy a szakember a letámadásra épülő támadófutball híve. „Már az első megbeszélésen úgy éreztem, jó helyen vagyok. Rögtön megtaláltuk a közös hangot. Nagyon motiváltnak érzem magam, és alig várom, hogy elkezdjük a közös munkát az együttessel” – mondta az új szakvezető, aki 2017-től edzősködik, a német Erzgebirge Aue és Schalke után a Szpartak Moszkva kispadján ült, mielőtt 2021 decemberében a Leipzighez került. A német csapattal tavaly megnyerte ugyan a német kupát, de végül egy évet sem töltött el Lipcsében. A belga nemzeti együttes legközelebb március 24-én Stockholmban lép pályára, ahol Európa-bajnoki selejtezőn a svédek vendége lesz.

Katari lesz-e a Manchester United?

A Daily Mail napilap keddi értesülései szerint katari befektetők tehetnek komoly vételi ajánlatot az angol bajnokságban harmadik helyen álló Manchester Unitedért. Az újság meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta, „nagy tőkével rendelkező, magánemberek által alkotott csoport” vette fontolóra az egyesület megvásárlását, a manchesteri klub viszont egyelőre nem reagált a sajtóban megjelent hírre.

A United amerikai tulajdonosa, a Glazer család novemberben hozta nyilvánosságra, hogy keresni kezdte a lehetőségeket új befektetők vagy vásárlók tekintetében. Januárban az Ineos cég formálisan is érdeklődött az üzlet iránt, s ugyanebben a hónapban a Paris Saint-Germain tulajdonosa, a katari QSI nevű vállalat is fontolóra vette a vásárlást, igaz, a Liverpoolért is ugyanolyan érdeklődést mutatott.

A Manchester United szurkolói jó ideje kritizálják a Glazer családot, és tulajdonosváltást követelnek, miután a csapat 2017 óta nem nyert semmilyen trófeát. A holland Erik ten Hag vezetőedző által irányított együttes most 21 mérkőzés után három ponttal van lemaradva a Premier League-ben a címvédőként második városi rivális Manchester Citytől, és nyolccal az egyelőre csak 20 meccset játszott, listavezető Arsenaltól.

A PSG-t (is) vizsgálják

A francia ügyészség megerősítette, hogy január közepén feketemunka gyanújával nyomozást indított a Paris Saint-Germain ellen. Hicham Bouajila tavaly decemberben tett panaszt a párizsi együttes ellen, s azt állította, hogy korábban Nasszer el-Kelaifi klubelnök tanácsadója volt, de munkájáért csak szórványosan kapott fizetést. A tunéziai férfi szerint munkaadója nem jelentette be őt hivatalosan, juttatásait pedig egy dohai teniszakadémián keresztül kapta. A PSG a francia L’Équipe című napilapnak cáfolta, hogy bármikor is alkalmazta volna Bouajilát.

Nyitókép: Szalem al-Davszari, a találkozó egyik főszereplője (Fotó: Getty Images)