2024. április 26., péntek

Újjászervezik az egészségügyet

Nagyobb szerep jut az egészségházaknak – Normát vezetnek be az orvosok esetében

Nem használják ki az országban megfelelően az úgynevezett primőr egészségügyi ellátásnak, vagyis az egészségházaknak, rendelőknek a lehetőségeit, ami nagy megterhelést ruház át a többi, magasabb szintű egészségügyi intézményre, kórházra, értékelte tegnapi kijelentésében Mirsad Đerlek egészségügyi minisztériumi államtitkár. Mint hozzáfűzte, éppen ezért az lesz a tárcának az elsődleges feladata az előttünk álló időszakban, hogy átszervezze az egészségházak működését, tevékenységét.

A Blic napilapnak nyilatkozva az államtitkár közölte, nem használják ki az országban megfelelően ezeket a kapacitásokat, a számítások szerint a páciensek 60–70 százalékát teljesen el lehetne látni, kezelni ezekben az intézményekben. A változások abban az irányban mutatkoznak majd meg, hogy az egészségházak saját káderükkel, szakorvosi rendelőikkel elvégezzék a megelőzéssel, a diagnosztikával és gyógyítással kapcsolatos feladatokat.

Az egészségügyben továbbra is a klinikai központok felújításai számítanak a legfontosabb beruházásoknak, mondta az államtitkár.

Az orvosok esetében normát vezetnek majd be, ami meghatározza, mennyi vizsgálatot, műtétet kell elvégeznie a szakembernek, s valamennyit nehézségi szint szerint pontoznak, ami kihat az illető bérezésére. A törvény lehetővé teszi a magánpraxist, de az nem élvezhet előnyt a munkahellyel szemben, értékelte Đerlek.

Nyitókép: Illusztráció (Pixabay)