2024. április 26., péntek

Ökrész Rozália: Elsődleges az ország stabilitásának és fizetőképességének megőrzése

A parlament mai ülésén Ökrész Rozália, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője a gazdasági törvénycsomagokkal kapcsolatban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) készenléti hitelmegállapodásának felhasználásáról beszélt.

Elmondta, hogy a Nemzetközi Valutaalap hallatán a közvéleménynek sokszor az újabbnál újabb hitelek és adósságok, valamint a kifizetésekkel kapcsolatos nehézségek jutnak eszükbe.

– Napjainkban a szervezetnek 190 ország a tagja. A szervezet feladatai közé tartozik egyebek mellett a nemzetközi valutaegyüttműködés, a gazdaság serkentésének támogatása és nem utolsó sorban a tagállamok stabil fizetőképességének támogatása. Az IMF a kereskedelmi bankoknál alacsonyabb kamatok mellett nyújt anyagi támogatást. Az országok vállalják a szükséges reformok keresztülvitelét és a kapott összeget a szigorúan előírt célokra használják fel – magyarázta Ökrész Rozália.

Hozzátette, hogy ezekben a kihívásokkal teli időkben az államnak az elsődleges feladata, hogy megőrizze stabilitását és a fizetőképességét.

– Szerbia a nemzetközi intézmények támogatását élvezi, amely elengedhetetlen ezekben az időkben a stabilitás és az eddig elért gazdasági eredmények megőrzéséért. Az ország önállóságától számítva a legújabb készenléti hitelmegállapodás már sorban a hatodik lesz. Huszonnégy hónapon keresztül fog tartani közel 1.900 millió SDR-el, ami 2,3 milliárd eurós összeget tesz ki – mondta Ökrész Rozália.

Hangsúlyozta, hogy az IMF-el kötött készenléti hitelmegállapodás újabb lökést ad az országban megvalósuló reformoknak, nagy hangsúlyt fektetve az energiaszektorra.

Nyitókép: Printscreen/Savez vojvođanskih Mađara - SVM/Facebook