2024. március 29., péntek

Grujičić kéri a polgárokat, hogy támogassák a zárt térben való dohányzás tilalmát

Danica Grujičić egészségügyi miniszter a Rák gyógyítható témájára szervezett tanácskozáson felkérte a közvéleményt, hogy támogassa a törvényt, mellyel betiltanák a dohányzást zárt térben.

– Mindenkit arra kérek, hogy támogassák az egészségügyi minisztériumot annak a törvénynek a meghozatalában, mellyel zárt térben megtiltanák a dohányzást. Kénytelenek vagyunk nyomást gyakorolni a pénzügyi minisztériumra, amely azt mondja, hogy az állam pénzt keres a cigarettán. A prioritás mégsem lehet a pénz, hanem az emberek egészsége! – mondta Grujičić.

Mint mondta, lehetséges a tüdőrák kialakulásának megelőzése. A covid-19 vírusfertőzés idején a gyakori tüdőröntgenezés miatt jócskán megnőtt az újonnan felfedezett tüdőrákos megbetegedések száma.

– Abban az időben Szerbiában az átlagos 5000-ről 7000-re nőtt az újonnan felfedezett tüdőrák, vagyis kb. 2000 embernél fedezték fel a daganatot, talán idejekorán.

A Tüdőrák ellen harcoló egyesület adatai szerint évente átlagosan 6000 embernél mutatják ki a tüdőrákot, közülük 4600 életétüket vesztik.

Nyitókép: Pixabay