2024. április 26., péntek

Több mint tíz százalékkal drágultak az ingatlanok

Az utóbbi években jelentősen nőtt a kereslet a lakások, az üzlethelyiségek és a földek iránt Szerbiában – írja a B92, és hozzáteszi, hogy ez az ingatlanok árán is meglátszik, hiszen folyamatosan emelkedik. A Köztársasági Földmérő Intézet adatai szerint ugyanis 2022 utolsó negyedében 13,7 százalékkal drágultak az ingatlanok országunkban.

A kimutatások szerint a múlt év végére a harmadik negyedévhez viszonyítva 3,3 százalékkal emelkedett a lakások ára. Októberben, novemberben és decemberben összesen 2,3 milliárd eurót költöttek ingatlanokra országunkban, ami 27,3 százalékkal több, mint amennyit egy évvel ezelőtt erre a célra fordítottak a vásárlók. A legtöbb adásvételi szerződést Belgrádban kötötték meg, ahol három hónap alatt 9547-et írtak alá.

A legtöbb pénzt lakásokért adtak a vevők: összesen 1,2 milliárd eurót költöttek erre a célra, így a lakásvásárlások az összes megkötött szerződés értékének 55 százalékát teszik ki. Az utolsó negyedévben az előző év ugyanazon időszakához képest 0,6 százalékkal nőtt az eladott lakások száma is. A Megvalósított szerződések tekintetében pedig megdőlt az eddigi rekord is területeinken: az éves átlag szerint 36 százalékkal emelkedett a megvásárolt ingatlanok száma. A vevők azonban az év vége felé óvatosabban folyamodtak hitelért: a vásárolt ingatlanokat kilenc százalékban vették meg kölcsönből, ami négy százalékkal a 2021-es utolsó negyedévi kimutatások alatt van.

A tavalyi utolsó negyedévben Szerbiában összesen 48.416 ingatlan-adásvételi szerződést jegyeztek be, ebből 17.566 vonatkozott földvásárlásra, 20.276 esetben épületrészek eladására, 10.574 dokumentumban pedig teljes épületek vásárlására szerződtek a felek – sorolja az adatokat a B92.

Nyitókép: PIXSELL