2024. március 29., péntek

Az egykori hotel építése leállt

Topolya Község Művelődési Háza közleményben tudatta, hogy felmondta az átépítésére megkötött szerződést

Ezúton értesítjük a közvéleményt, hogy az egykori topolyai hotel átépítésére megkötött szerződés felmondására kényszerülünk. A munkálatok kivitelezésére szerződött cég nem követi a munkálatok szerződésben foglalt ütemtervét, és nem teljesíti kötelezettségeit, a szerződésben foglalt áron nem vállalja annak folytatását és befejezését, amit december utolsó napjaiban közölt velünk. Az épület tulajdonosával, egyben intézményünk alapítójával, Topolya Községgel, valamint az építkezés szakmai felügyeleti szervével átvizsgáltuk a lehetséges megoldásokat, és egyértelműen a szerződés felbontása mellett foglaltunk állást, jogorvoslatot fogunk kezdeményezni – áll többek között a Topolya Község Művelődési Háza által szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben, amiből az is kiderül, hogy az új közbeszerzési eljárás után a munkálatok még idén folytatódhatnak, hiszen a projekt befejezéséhez szükséges pénzeszközök rendelkezésre állnak.

Topolya Község Művelődési Háza az esettel kapcsolatban kiadott közleménye végén kitér arra is, hogy a projekt előrehaladásáról, a megtett intézkedésekről a jövőben is értesítik a nyilvánosságot.
Emlékeztetőül, két évvel ezelőtt januárban sajtótájékoztatón hozták nyilvánosságra a Topolya központját évek óta csúfító egykori Pannónia Szálloda felújítási-átépítési terveit. Akkor elhangzott, hogy az épületet nemcsak modern külső-belső formát kap, de tartalmában is gazdagítja majd a várost és a községet, hiszen az önkormányzat több hivatalát is át szeretné költöztetni a helyszínre. Továbbá egy nagyobb konferenciatermet és kollégiumot is szeretnénk benne kialakítani. Akkor elhangzott, hogy a tervek megvalósítása előzetes számítások szerint 440 millió dinárba kerül, amihez Magyarország Kormánya 1 milliárd 30 millió forinttal, vagyis mintegy 333 millió 400 ezer dinárral járul hozzá. A fennmaradó összeget 100 millió dinár értékben az önkormányzat költségvetése biztosítja. Egy másik, egy évvel ezelőtt megjelent írásunk szerint a munkálatoknak idén tavasszal kellett volna befejeződniük, amit követhetett volna az épület berendezése. Erre a múlt évben még voltak kilátások, hiszen a felújítás-átépítés haladt, a munkaterv lépéseit követte a kivitelező belgrádi cég, a Stim Kft., ezt pedig a felügyelő Rind Project szakemberei ellenőrizték.
Időközben kiderült, hogy az előzetesen kalkulált keretösszegbe több kisebb nem várt tétel is közbeékelődött, például a törvényesen előírt forgalomátirányításra vonatkozó rész terve is kiadással járt, mint ahogy az építkezés menetét felügyelő szerv kiadásai vagy a törvényben előirányzott munkavédelmi előírások betartására vonatkozó költségek is, ami az építkezéstől független kiadást jelentett, továbbá menet közben jelentősen megdrágultak az építkezési alapanyagok.
A tegnap kiadott közlemény kitér arra is, hogy a törvényben ilyenkor meghatározott előírásoknak eleget téve az átépítés ütemterve így már nem követheti az elsődlegesen felvázolt határidőt, ugyanakkor az előírásokkal és rendeletekkel összhangban fejezik be a projektet.

Nyitókép: Herceg Elizabetta felvétele