2024. április 26., péntek

Élő életmű

Bodor Anikó és a magyar kultúra napja előtt tisztelegtek Temerinben, a VI. Zengő Délvidék elnevezésű népzenei szemlén

Hatodik alkalommal gyűltek össze a zenekarok, énekcsoportok, együttesek, szólisták a temerini színházteremben szombaton megtartott népzenei szemlén, melyet a neves népzenekutató, gyűjtő, Bodor Anikó emlékére indítottak útjára. Az esemény a magyar kultúra napja, de egyúttal a délvidéki népzenei hagyaték előtt is tisztelegni kíván, hisz fontos szempont, hogy a fellépők Bodor Anikó gyűjtéséből származó, vidékünkre jellemző népdalokból válogatnak.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

– Egy életműnek akkor van értelme, ha akad olyan, aki azt élteti, továbbviszi. Bodor Anikó neve és munkássága mindenképpen megérdemli, hogy ne menjen feledésbe, köszönet a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesületnek, amiért felvállalta ezt a nemes célt – mondta üdvözlőbeszédében Guszton András, a Magyar Nemzeti Tanács képviselője, aki utalt a színházterem körül kialakult tulajdonjogi problémákra is. – Nagy szükség van a maihoz hasonló magyar kultúra napi rendezvényekre, különösen itt, Temerinben, ezekben a napokban, amikor tudjuk, milyen hatalmas viták folynak az épület tulajdonjoga körül. Bíznunk kell abban, hogy a helyzet számunkra pozitív végkifejlettel meg fog oldódni, s a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület a következő években is ezekben a helyiségekben folytathatja áldásos munkáját, ahogyan tette évtizedeken keresztül – hangsúlyozta Guszton András.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Az est folyamán több visszatérő fellépőt is hallhattunk, mint az óbecsei Szelence énekegyüttes, a csantavéri Mendicus tamburazenekar vagy a házigazda Dalárda férfikórus. Első ízben állt a Zengő Délvidék közönsége előtt Tilinkó Luca, aki ükapja, Gyarmati György horgosi dalaiból adott elő egy csokorral. Kisimre Szerda Anna pedig négyszer is színpadra lépett az általa vezetett különböző népdalcsoportokkal.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

– Külön öröm egy ilyen szemlére készülni, hisz mindannyian nagy tisztelői vagyunk Bodor Anikó személyének és munkásságának. A találkozók azért is fontosak, mert megfigyelhetjük egymást, rálátásunk van más csoportok fejlődésére, mi, csoportvezetők is tapasztalatot cserélünk. Nem utolsósorban pedig nagyon jó alkalom arra, hogy együtt legyünk, barátkozzunk, mulassunk egy jót – mondta Kisimre Szerda Anna.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Szabó Gabriella elmondta, Bodor Anikó számára mindig fontos volt, hogy a fiatalok ismerjék meg saját hagyományaikat, és bátran nyúljanak vidékünk népdalkincséhez. Mint mondta, többek között ez motiválta ennek a szemlének az elindítását.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

– A ma este felcsendülő több mint tíz műsorszám alatt egyetlen dallamot sem hallottunk kétszer, ez is azt bizonyítja, mennyire gazdag ez a hagyaték. Anikó nagyon elégedett lenne, ha itt lehetne most – mondta Szabó Gabriella. – Érdekesség a szemle fejlődéstörténetében a zenekarok esetében fedezhető fel, egy időben ugyanis eltűntek a tamburazenekarok, majd ugyanezek robbanásszerűen elkezdtek szaporodni, s most a citerások szorultak kicsit háttérbe. A feladatunk, úgy tűnik, az lesz, hogy egyensúlyba hozzuk ezt a kettőt – vonta le a tanulságot a szervező.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A Zengő Délvidék az ifjúsági és felnőtt korosztály szemléje, nem versenyjellegű, szakértőkből álló zsűri viszont minden alkalommal véleményezi a hallottakat. Szabó Gabriella, a Zengő Délvidék életrehívója és szervezője elmondta, a zsűri megválasztásakor is fő szempont volt, hogy Bodor Anikóhoz közel álló szakemberek adjanak útravalót a fellépőknek. Évek óta Borsi Ferenc népzeneoktatási szakértő, Vakler Anna egyetemi tanársegéd, valamint Németh István, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének munkatársa vállalta ezt a feladatot. Egészségügyi okokból azonban felbomlott ez az egység, a szombati estén Borsi Ferenc mellett Rontó Márta népdaloktató és Szabó Árpád hegedűvirtuóz vállalta ezt a szerepet. 

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A jó hangulatú est a résztvevők közös dalával végződött, amelybe hagyományosan a közönség is bekapcsolódott, majd hajnalig tartó mulatozás vette kezdetét a színház klubhelyiségében.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Nyitókép: Ótos András felvétele