2024. április 26., péntek

Az új hidak városa

Stefan Milenković hegedűművész átvette Újvidék Februári Díját

A Szerb Nemzeti Színház nagyszínpadán szerdán ünnepélyes, városnapi műsor keretében Milan Đurić polgármester átadta a város Februári Díját Stefan Milenković hegedűművésznek. Újvidék polgárai 275 éve vásárolták meg maguknak Mária Terézia magyar királynőtől a települést, ezzel szabad királyi várossá kikiáltva Újvidéket. – Azt mondják, a gazdagságod a barátok számával mérhető. Újvidék gazdag város. Hiszek abban, hogy városunk baráti köre az előttünk álló években tovább fog bővülni, folyamatosan új hidakat építünk az emberek és a folyópartok között. Újvidéken a hidakat nem csupán metaforaként éljük meg, hanem valóságként is. Sokan azok közül, akik a múltban az egység tartóoszlopaira építették Újvidéket, nem is álmodtak ezekről a hidakról. Városunk ma nyitott a másság, a többnemzetiségűség és a kultúrák sokasága előtt, a világ minden tájáról érkező beruházók előtt – emlékeztetett a polgármester.

Milan Đurić polgármester átadja a galambot ábrázoló díjat Stefan Milenković világhírű hegedűművésznek (Fotó: Ótos András felvétele)

Milan Đurić polgármester átadja a galambot ábrázoló díjat Stefan Milenković világhírű hegedűművésznek (Fotó: Ótos András felvétele)

– Az elmúlt évtizedben a beruházások tekintetében eszményi üzleti környezetként élik meg városunkat, olyan talajként, amelyben az „új ültetvények” csak sikert teremhetnek – összegezett ünnepi beszédében a polgármester. Emlékeztetett arra is, hogy a Februári Díj idei kitüntetettje, Stefan Milenković hegedűművész a világ összes városa közül épp Újvidéket választotta otthonának, akinek az összes, újvidéki polgár nevében gratulált neki a díjhoz. – Köszönjük neki mindazt, amit városunk és társadalmunk egésze kulturális fellendüléséért tett, és hogy a Szerb Athén mellett döntött – mondta a polgármester, majd köszönetet mondott Miloš Vučević előző polgármesternek is mindazért, amit Újvidékért megtett három polgármesteri mandátuma során.

A rangos elismerést tehát hagyományosan február 1-jén adják át, minden évben egy olyan újvidéki polgárt tüntetnek ki, aki munkásságával, példaértékű viselkedésével hozzájárult Újvidék szellemiségének és hagyományainak megőrzéséhez. A díjodaítélő bizottság emellett figyelembe veszi az emberek közötti tolerancia ápolását, a művelődés, a művészetek, az irodalmi alkotások, a történelmi kutatómunka és a humanitárius, szociális és egészségügyi tevékenységben való kiemelkedő teljesítményt is. A díjazott személyére vonatkozó végső döntést a városi képviselő-testület mondja ki.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Az idei díjazott, Stefan Milenković világhírű hegedűművész, egyetemi tanár, az új, városi koncertterem művészeti igazgatója köszönetet mondott a mostani és az előző polgármesternek is azért, mert lehetővé tették, hogy „élete Újvidék legyen”. – Hihetetlen életem van Újvidéken, sok barátom él itt, de ugyanakkor sok a felelősségem is. A múlt évemet számos projekt jellemezte, a Grmi ifjúsági vonósválogatott megalakítása, a Blisko Kamarazenei Fesztivál létrehozása, a hegedűművészek nemzetközi táborának megszervezése… Csapatommal mindent beleadunk az új koncertterem új identitásának megalapozásába, a kultúra újvidéki templomaként tekintünk erre a létesítményre. Köszönöm a bizalmat, a fiatal tehetségeknek azt üzenem, hogy vágyaik sohasem lehetnek túl nagyok – álmodjanak óriásit – üzente a díjazott.

A tegnapi színházi ünnepséget megelőzően Đurić polgármester és Jelena Marinković Radomirović, a városi képviselő-testület elnöke a városháza dísztermében ünnepi fogadáson látták vendégül Újvidék testvérvárosainak küldöttségeit.

Nyitókép: Milan Đurić polgármester átadja a galambot ábrázoló díjat Stefan Milenković világhírű hegedűművésznek (Fotó: Ótos András felvétele)