2024. április 25., csütörtök

Tizenhat család kapott támogatást

A verbászi önkormányzat az elmúlt két évben 11 millió dinárt biztosított az energiahatékonysági pályázatokra

Verbász község önkormányzata energiahatékonysági pályázatot ír ki, melynek keretében hőszigetelésre, nyílászárók cseréjére, a fűtési rendszer korszerűsítésére és napkollektorok beépítésére igényelhető támogatás. A vissza nem térítendő összegről szóló szerződéseket a minap 16 családdal írták alá az önkormányzat képviselői. A szerződés értelmében ezek a családok a lakóépületeik energiahatékonysági projektjei összértékének 50 százalékának megfelelő összegű támogatást kapnak, amely leggyakrabban nyílászárók és kazánok cseréjére, valamint a lakóépület hőszigetelésére használható fel. A pályázat célja az energiahatékonyság növelése, ezáltal pedig a fűtési kiadások csökkentése.

A dokumentáció aláírását követően Tijana Aleksić verbászi polgármester-helyettes elmondta, a 16 család összesen 4,5 millió dináros támogatásban részesült.

− A szerb kormány jelentős programjáról van szó, amely Verbászon már második éve valósul meg, és amely lehetővé teszi a ház- és lakástulajdonosok számára, hogy az energiahatékonyság érdekében a község 50 százalékban támogassa az ezzel kapcsolatos anyagbeszerzést, valamint a munkák elvégzését. Tudni kell, hogy ha kevesebb energiát fogyasztunk, a számlákon is alacsonyabb összeg érkezik, ugyanakkor csökkennek a környezetre gyakorolt negatív hatások is – fogalmazott a polgármester-helyettes.

Tijana Aleksić kiemelte, Verbászon tavaly 35 család kapott ilyen támogatást, a szerződések összértéke mintegy 6,5 millió dinár volt, ehhez a község 2,5 millió dinárt biztosított. Eddig összesen 51 család számára biztosítottak támogatást. A szerb kormánnyal együttműködve igyekeznek minden polgárt és családot bevonni az energetikai rehabilitációs programba, ez jelentős megtakarítást biztosít a háztartási költségvetésben.

− Az elmúlt években ennek a politikának köszönhetően sikerült elérni, hogy a városi távfűtő művek nyersanyagként már nem az olajat, hanem az olcsóbb földgázt használják, ugyanakkor teljes egészében felújítottunk két óvodát és egy iskolát – mutatott rá Tijana Aleksić.

Nyitókép: Az energiahatékonysági pályázaton az idén tizenhat család kapott támogatást (Paraczky László felvétele)