2024. március 29., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Folytatódik

Mintegy két és fél hónapos szünetet követően ismét a pályákon láthatjuk a legjobb magyar klubcsapatokat. A bajnokság egy őszről elhalasztott mérkőzés pótlásával folytatódott. Nem akármilyen izgalmakat hozott a Zalaegerszeg–Ferencváros találkozó. Mindkét csapat nyílt sisakos, gólra törő játékot választott az NB I. szintjéhez képest jó iramú összecsapáson. A Fradi az első félidő közepén büntetőből jutott vezetéshez.

Érdekesség, hogy a hazaiak ezúttal nem a tizenegyes jogosságát, hanem annak végrehajtását kritizálták, Marquinhos ugyanis a lövés közben elcsúszott, így fennállt a kettős érintés gyanúja, de videóelemzés után a gólt megadták a címvédőnek. A hazaiak nem törtek össze túlságosan, sőt három perccel később egy tetszetős támadás végén kiegyenlítettek. A nagy rohanásban a második félidő végére a zalaiak fáradtak el jobban, az utolsó negyedórában már egyértelműen a zöld-fehérek voltak a jobbak. A győztes gól mégis csak pár perccel a hármas sípszó elhangzása előtt született, és ismételten a videobírónak kellett áttekintenie, vajon szabályos volt-e a listavezető második találata. Sikerével a Fradi immár 11 ponttal vezeti a bajnokságát, ráadásul még egy elmaradott találkozója van, így igen nehezen elképzelhető, hogy bárki komolyan veszélyeztetni tudja majd elsőségét. Az európai kupaszereplést érő helyekért azonban nyílt a verseny, és ugyancsak szoros az alsóházi küzdelem a kiesés elkerüléséért, így ezen a tavaszon sem fognak unatkozni a magyar labdarúgás szerelmesei.

A keddi bajnokira visszatérve, Ricardo Moniz, a Zalaegerszeg vezetőedzője feldúltan nyilatkozott a találkozó után: „Nagy csalódás volt a mai meccs, mert megérdemeltük volna a győzelmet. Sokat voltunk fenn, megvoltak a lehetőségeink, nyomás alatt tartottuk az ellenfelet, de ez sem volt elég. Voltak lehetőségeink, de nem tudtunk élni vele. Aztán a büntetőnél két érintés volt, szerintem sokan így látták, nem értem, a VAR miért nem hozta meg a helyes döntést. Aztán végül pontrúgással elveszítettük a meccset. Ami a legfrusztrálóbb, hogy pont a kritikus pillanatokat nem tudtuk megragadni, pedig a tehetség megvan, de ha nem elég éles az ember, akkor középszerű játékos marad.”
A hétvégén a címvédő a sereghajtó Vasast fogadja. A Ferencváros számára sokszor a kiesőjelöltek elleni találkozók bizonyulnak a legnehezebbnek, így ezúttal sem mehetnek biztosra.

Kondás Elemér, a Vasas vezetőedzője csapata bennmaradási esélyeit elemezte nyilatkozatában: „Amióta 12 csapatos az NB I., rendre elég volt 39 pont a bennmaradáshoz, kivéve a 2019–2020-ast, amikor még a Debrecen vezetőedzőjeként nem sikerült megragadnunk az élvonalban. Akkor 41 kellett a Paksnak. Úgy érzem, ha most 40-ig eljutunk, alattunk húzzák meg a vonalat májusban. Ennek az összegyűjtéséhez tizenhét bajnoki áll a rendelkezésünkre, ez ugye 51 megszerezhető pont, vagyis körülbelül a felét kellene megkaparintanunk. Bizakodó vagyok, hiszek benne, hogy sikerülhet. A törökországi edzőtáborban tartalmas és értékes időt töltöttünk el, a kemény fizikai felkészítés mellett nagy hangsúlyt fektettünk a kohézió kialakítására, ami sikerült is, még erősebbé, egységesebbé vált a csapat.”

Vasárnap rendezik meg az Újpest–Honvéd fővárosi derbit, amely az elmúlt évtizedekben a bajnoki érmek sorsáról is döntött, ezúttal azonban a kiesési rangadónak nevezhetjük, hiszen vörös-feketék az utolsó előtti helyen szerénykednek, a lilák pedig mindössze jobb gólarányuknak köszönhetően előzik meg őket. Minkét csapat igyekezett felkészülni a folytatásra, az elmúlt napokban az Újpest komoly erősítést kapott, a klub ugyanis leigazolta a szerb Ognjen Mudrinskit, aki az elmúlt idényben a Mariborral megnyerte a szlovén bajnokságot, s ott a gólkirályi címet is a magáénak tudhatta.

Elhalasztott találkozó: Zalaegerszeg–Ferencváros 1:2 (Huszti 21., illetve Marquinhos 18., Traoré 90.). Az élmezőny: FTC (–1) 37, Kecskemét 26, Kisvárda és Puskás Akadémia 25 pont stb.

A hétvége programja, szombat: Kisvárda–Paks (14.30), Debrecen–Zalaegerszeg (17), Ferencváros–Vasas (19.30). Vasárnap: Mezőkövesd–Puskás Akadémia (13.00), Újpest–Honvéd (15.30), Kecskemét–Fehérvár (17.30).