2024. március 29., péntek
XXVIII. FÉRFI VB

Tizenhét gólos vereség

Bár a magyar válogatott a negyeddöntőbe jutással elérte a vb-re előzetesen kitűzött célját, ám a Dánia elleni súlyos leszereplés után mégis megkérdőjeleződhet, mennyire van helye a csapatnak a világ legjobbjai között. Persze a torna talán legfőbb esélyesét kapták ellenfélül, a dánok pedig most fel is állítottak egy új rekordot azzal, hogy immár sorozatban 26 világbajnoki mérkőzésen nem kaptak ki. Legutóbb éppen a magyarok győzték le őket 2017-ben, ezúttal viszont nem is állhattak volna távolabb egy hasonló csodától: a két csapat az első pillanattól fogva nem volt egy súlycsoportban, már a félidőben is 21:12-es volt a dán vezetés, majd megsemmisítő 40:23 lett a vége. Az északiak rendkívüli tempóval tudtak gólhelyzetet kialakítani a tehetetlen magyar védelem mellett, elsősorban a csapat átlövőhármasa, Mikkel Hansen, Mathias Gidsel és az első vb-jén berobbanó Simon Pytlick révén, míg a túloldalon gyakran távolról volt kénytelen lőni az ellenfél – a legtöbbet próbálkozó Bodó Richárd hat gólig jutott, de az eredmény így is a vb-negyeddöntők történetének holtversenyben legnagyobb gólkülönbsége, és a magyar válogatott legnagyobb veresége a világbajnokságokon. „Ha Dánia ellen nem harcolunk, akkor ez történik. De ez az én felelősségem, én vagyok a kapitány” – értékelt Chema Rodríguez a lefújás után, aki a meccs során a védjegyévé vált birkatürelmét is elvesztette.

Az ág másik mérkőzésén Spanyolország és Norvégia találkozója kétszeri hosszabbítás után 35:34-es spanyol sikerrel zárult. A skandinávok a rendes játékidő végén karnyújtásnyira voltak a továbbjutástól, 25:24-es vezetésnél még támadhattak, de elvették tőlük a labdát, és a spanyolok Daniel Dujshebaev révén az utolsó másodpercben egyenlítettek. A felek az első hosszabbításban sem bírtak egymással, a következő ráadás is szoros csatát hozott, végül Gonzálo Pérez de Vargas bravúrja döntötte el a meccset – a spanyol kapus 4 másodperccel a lefújást megelőzően, csapata 35:34-es vezetésénél ziccert hárított.

Gidsel értékesíti a számos dán ziccer egyikét (Fotó: IHF)

Gidsel értékesíti a számos dán ziccer egyikét (Fotó: IHF)

Egyiptom a mérkőzés egyharmadáig tartotta az iramot a házigazdákkal, 9:8-ra még vezetett is az egyetlen állva maradt nem európai együttes, ezt azonban sorozatban nyolc svéd gól követte, így pár perccel a félidő után már nem is volt kérdés a továbbjutás sorsa. Az afrikai csapat így is szép menetelést mutatott a tornán, de végig ott lebegett a kérdés, hogy mire lettek volna képesek, ha sérülés miatt nem kell távol maradnia legjobb játékosuknak, Jahja Omarnak, a Veszprém jobbátlövőjének.

A svédek ellenfele a negyeddöntőben jól hajrázó francia válogatott lesz. A németek elleni találkozón Ludovic Fabregasék többször is komoly hátrányba kerültek. Először az első félidő közepén, majd a második játékrész elején tűnt úgy, sima német sikerrel zárul a párharc, a franciák viszont mindkét alkalommal rendezték soraikat. Sőt, a második rövidzárlatot követően egy 7:1-es rohammal nemcsak átvették a vezetést, de gyakorlatilag el is döntötték a meccset. A végjátékban rendkívül magabiztosan játszottak, és már-már fölényes, 35:28-as győzelmet arattak.
Mindez azt jelenti, hogy nem történt őrségváltás a férfi kézilabdában: ugyanaz a négy csapat jutott elődöntőbe, amelyek a tavalyi Eb-n és a két évvel ezelőtti vb-n is. Ma a dánok a spanyolokkal, a franciák pedig a svédekkel találkoznak, míg a magyar csapat a helyosztókon egy újabb skandináv ellenfél, a norvégok ellen javíthat.

Eredmények, negyeddöntő: Dánia–Magyarország 40:23, Norvégia–Spanyolország 25:25, h. u. 34:35, Franciaország–Németország 35:28, Svédország–Egyiptom 26:22.

Nyitókép: Gidsel értékesíti a számos dán ziccer egyikét (Fotó: IHF)