2024. április 20., szombat

Tizenhatmillió euró energiahatékonyság fejlesztésére

A tartomány hitelt vett fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól

Hitelfelvételi szerződést kötött tegnap Újvidéken a tartományi kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 80 vajdasági közintézmény energiahatékonyságának növelése céljából. A dokumentumot Igor Mirović tartományi kormányfő és Matteo Colangeli, az EBRD igazgatója látta el kézjegyével. A fejlesztési bank 12 millió eurós hitelt hagyott jóvá a tartománynak, amellyel energiahatékonysági fejlesztéseket támogatnak majd Vajdaság oktatási, egészségügyi, sport, kulturális és közintézményeiben. A tartományi kormányfő szerint a befektetés jelentős megtakarítást tesz majd lehetővé. A találkozón ezenkívül aláírták az Európai Unió 2 millió eurós vissza nem térítendő támogatásáról szóló szerződést is.

– Ezek fontos projektumok Vajdaság számára, hiszen olyan területen ruházunk be, amely jelenleg mindenhol prioritásnak számít. A tartományi kormány tavaly négymillió eurót különített el 9 létesítmény energiahatékonyságának növelésére Szabadkán, Verbászon, Apatinban, Magyarcsernyén. Ezzel az összeggel együtt tehát összesen 16 millió eurót fordítunk az energiahatékonyság növelésére.

A tervek szerint új ablakok cseréjére, fűtési rendszerek fejlesztésére, hőszigetelésre, szellőztetésre, valamint energiahatékony világítás bevezetésére fordítják majd az összeget. Mirović hangsúlyozta, hogy kedvező hitelről van szó.

Ez a szerződés csupán az együttműködés kezdete a tartományi kormány, a tartományi intézmények, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank között. A közeljövőben más projektumokon is együttműködni terveznek.

– A tartományi kormány elkötelezettséget és felelősséget mutatott. Ez fontos projektum Vajdaságnak, hiszen a beruházás minőségibb levegőt és jobb életfeltételeket tesz lehetővé a polgárok számára. Remélem nagyon gyorsan konkrét eredményeket látunk majd – fogalmazott Matteo Colangeli.

A szerződés aláírásán jelen volt még Smiljka Jovanović tartományi pénzügyi titkár és Ognjen Bjelić tartományi energetikai, építőipari és közlekedési titkár is.

Nyitókép: Az EBRD képviselete és a tartományi kormány elöljárói (Dancsó Áron felvétele)