2024. március 29., péntek

Újra járni szeretne

Páger Anita muzslyai mozgássérült lány thaiföldi műtétére 16 millió dinárra van szükség

Páger Anita, a 26 éves muzslyai lány öt évvel ezelőtt balesetet szenvedett, lezuhant a második emeletről. Megsérült a gerince és kerekesszékbe került. Az orvosok azt mondták neki, hogy soha többé nem fog lábra állni, de akaraterejének, a szülei, a család támogatásának és egy zentai klinikának köszönhetően már elérték azt, hogy egy kis segítséggel állni tud, akár percekig is. Ez a maximum amit itthon el tud érni, nemrég azonban kiderült, Thaiföldön létezik egy olyan műtét, amelynek köszönhetően újra járni tudna. A beavatkozás kivitelezéséhez azonban 16 millió dinárt kell összegyűjtenie. Ehhez kért segítséget a Budi human jótékonysági alapítványtól.

– A balesetben megsérült a C5-ös csigolyám, eltört a lapockám, két helyen a medencém és a tüdőm is roncsolódott. Melencére jártam rehabilitációra, jelenleg pedig egy privát klinikára járok. Heti kétszer, komplex rehabilitációs kezelésen veszek részt és ezenkívül itthon is edzek, napi négy órát legalább. Amit lehetett, azt el is értem. Nemrég azonban megjelent egy thaiföldi, invazív módszerrel történő műtétnek a lehetősége. Egy kis eszközt juttatnának a gerincvelő védőburkára, amely a meglévő impulzusokat felerősítené és ennek köszönhetően újra járni tudnék – mesélte Anita.

Mint mondta a thaiföldi lehetőségre az orvosnője hívta fel figyelmét.

– Az orvosnőm a Facebookon felfigyelt arra, hogy egy magyarországi fiú tavaly ugyanilyen műtéten volt Thaiföldön. Felhívta a figyelmemet arra, hogy megpróbálhatnám, hiszen ártani biztosan nem ártana. Aztán véletlenül a közösségi oldalon megláttam a műtéten átesett fiú gyógytornászát, a magyarországi Kovács Deniszt, és elkezdtünk beszélgetni. Ő segített abban, hogy kapcsolatot teremtsünk a thaiföldi orvossal, akivel már volt is egy zoom-beszélgetésünk. Az orvos átnézte a leleteimet és azt mondta, hogy tudnak segíteni – újságolta Anita.

A lány ismerőseinek a javaslatára jelentkezett a Budi human alapítványnál.

– Elég sűrűn lehet látni, hogy az emberek az ő segítségüket kérik és több helyről is hallottam, hogy jó alapítvány. Rájuk írtam és nagyon segítőkészek, nyitottak voltak. A Budi human weboldalán minden egyes felhasználó gyűjtését nyomon lehet követni. Szerintem még nagyon az elején tartunk, talán nem egész százezer dinár gyűlt eddig össze. Úgyhogy még elég messze van a cél. Mindenki, aki segíteni szeretne, az a Budi human oldalán lévő számlaszámokra utalhat adományt, valamint, ha a 1425-ös kódot elküldi a 3030-as telefonszámra, azzal is segíteni tud – mondta Anita.

Közben Muzslyán is több jótékonysági akció megtartását tervezik Anita gyógyulásáért.

– Nagyon meglepődtem, hogy mennyire segítőkészek az emberek és, hogy mennyien megosztották történetemet. Rengetegen fölkerestek és támogatnak. Nagyon szépen köszönöm mindenkinek – mondta Anita.

Anita közben igyekszik minél jobb erőnléti állapotba kerülni. Napjának jelentős részében tornázik. Az egyensúly megtartása okozza neki a legnagyobb problémát. Emellett már hosszabb ideje ékszereket készít, ilyen módon az ujjai finommotorikáját fejleszti. Mint elmondta, ez egyaránt jó terápia a testének és a lelkének is.

A baleset idején a Szegedi Tudományegyetemre járt, ápolónak tanult. A tanulmányait félbe kellett szakítani. Mint mondta, a történtek és az azt követő rehabilitáció során csalódott az egészségügyben, de mindenképpen folytatni szeretné tanulmányait. Azonban mostanság inkább a pszichológia vonzza.

Nyitókép: Anita önálló életet szeretne élni (Kecskés István felvétele)