2024. április 25., csütörtök
XXVIII. FÉRFI VB

Búcsúzás emelt fővel

Szerbia válogatottja győzelemmel zárta a világbajnokságot, miután a középdöntős szakasz utolsó napján 32:30-ra legyőzte Hollandiát csoportja harmadik helyéért. A vb-re 62 év után visszatért hollandok pedig nem először bizonyították, hogy helyük van a világelitben: a mérkőzés nagyobb részében náluk volt a vezetés, különösen az első félidőben hámozta át magát könnyen a szerb védelmen a Kay Smits és Luc Steins vezette támadóalakulat, így 17:15-tel mentek a szünetben. Az egyensúly átbillenését a folytatásban elsősorban Marko Milosavljević színre lépése okozta, hiszen a csapat második játékrészben lőtt 17 góljából 9-et is ő szerzett, így Szerbia sikerrel fordította meg a mérkőzést. A csapat így hat ponttal zárta a középdöntős csoportot, a negyeddöntőbe jutás esélye azonban már korábban elszállt, hiszen a németek és a norvégok mindenki mást legyőztek, mielőtt az utolsó körben az egymás elleni találkozón az északiak megszerezték a csoportelsőséget. Szerbia az összesített rangsorban a 11. helyen zárta a világbajnokságot, ami a legjobb helyezése 2013 óta, hajszállal lemaradt viszont arról, hogy még reménykedhessen az olimpiai kvalifikációs kvótában. Ezt minden negyeddöntős megkapta, de ha a jövő évi kontinenstornák számukra kedvezően alakulnak, még most a kilencedik horvátok és a tizedik szlovénok is játszhatnak majd a párizsi részvételért. Szerbia a kéthetes lengyelországi tartózkodása során négy győzelmet és két vereséget jegyzett, Toni Gerona szövetségi kapitány szerint pedig a csapat előmenetele elismerést érdemel. „Sikerült előrelépést tennünk, de nem akkorát, hogy nagyobb dolgokat érjünk el. Németországtól egy, Norvégiától három góllal kaptunk ki, ami miatt nem kell szégyenkeznünk. Remélem, hogy egy év további munkával már szintet léphetünk a jövő évi Európa-bajnokságra.”

Két kis különbségű vereség már nem volt elég a szerb továbbjutáshoz (Fotó: IHF)

Két kis különbségű vereség már nem volt elég a szerb továbbjutáshoz (Fotó: IHF)

Magyarország negyeddöntős ellenfelének kiléte is eldőlt: miután Egyiptom nem tudott veszélyt jelenteni a dán győzelemre, így a szerdai szünnapot követően Mikkel Hansenékkel játszik majd a válogatott ma Stockholmban.

Eredmények, középdöntő, III. csoport: Katar–Argentína 22:26, Szerbia–Hollandia 32:30, Németország–Norvégia 26:28. A csoport végeredménye: Norvégia 10, Németország 8, Szerbia 6, Hollandia 4, Argentína 2, Katar 0 pont. IV. csoport: USA–Belgium 24:22, Horvátország–Bahrein 43:32, Egyiptom–Dánia 25:30. A csoport végeredménye: Dánia 9, Egyiptom 8, Horvátország 7, Bahrein 4, USA 2, Belgium 0 pont.

A negyeddöntő párosításai: Franciaország–Németország, Svédország–Egyiptom, Norvégia–Spanyolország, Dánia–Magyarország.

Nyitókép: Két kis különbségű vereség már nem volt elég a szerb továbbjutáshoz (Fotó: IHF)