2024. március 29., péntek

Jó is lehet az idei szőlőtermés

Vince-napi metszés Horgoson

A Szent Orbán Borlovagrend tagjai megadják a módját a hagyományok megtartásának. A csaknem húsz borász, szőlőültetvény-tulajdonos és borkedvelő, szimpatizáns ezúttal Bálint Ákos tévedő-dűlői parcellájában sorakozott fel, ünneplőbe, a lovagrendi egyenruhába öltözve, hogy a horgosi plébános áldása után ünnepélyes keretek között végrehajtsák a Vince-napi vesszővágást. Évente kétszer, Vince- és Orbán-napkor tartanak ilyen közös megmozdulást, amikor a hagyományok tiszteletének adóznak, és minden alkalommal másik borász ültetvényén van a ceremónia, illetve az Orbán-szobornál, mert most már olyan is van Horgoson. Ezúttal a kisüsti és a forralt bor meg a pogácsa és a zsíros kenyér falatozása és kortyolgatás közben elbeszélgettek a kilátásokról, a hangulatos összejövetel alkalmat ad a tapasztalatcserére és a baráti összejövetelre, és természetesen a szakmai szempontok megvitatása sem marad el, sőt! A borlovagrend nagymestere, Bacskulin István a helyszínen elmondta, hogy ha minden így maradna, ahogy most mutatkozik a szőlő, akár kiváló termésre is számíthatnának az idén. Persze ez még nagyon sok mindentől függ, elsődlegesen az időjárástól.

– Ebben a pillanatban a szőlőültetvényeinken, a horgosi borvidéken jó kondícióban, jó állapotban vannak. Az idáig tartó telet, őszt, vegetációs időszak utáni időt szépen átvészelték, de még nem alhatunk nyugodtan. Ha ez így megmarad, mint ahogy most itt Bálint Ákos ültetvényén láttunk a vesszővágásnál, akkor szép, jó, erős termést várhatunk. A késő tavaszi fagyok azonban mindig fejfájást okoznak a termelőknek, ráadásul a tél szerintünk még csak most kezdődik. A jövő hétre mínusz fokokat jósolnak, tartunk a kemény téli fagyoktól, mert az sok kárt okozna. A sok zöld rügy, amit most láttunk, ha ilyen idő maradna, bizakodásra ad okot – mondta a horgosi Szent Orbán Borlovagrend nagymestere.

A Tévedő-dűlőben Bálint Ákos földjén ő tartotta meg a vesszővágást, és a következőképp nyilatkozott az aktualitásokról:

– A tél közepén vagyunk, és ilyenkor állapítjuk meg, hogy a szőlő hogyan viselte az eddigi viszontagságokat. Tudvalevő, hogy enyhe télben vagyunk, ami a szőlő nyugalmi állapotára nem volt kihatással, mert nem volt hideg. A szőlő el tudja viselni a –15 fokot is baj nélkül, jót is tenne neki a hideg két-három hétig, de nemcsak a szőlőnek, hanem az egész gazdaságnak, kicsit fertőtlenítené, megtizedelné a kártevőket is. A mostani állás szerint jó év elé nézünk, egészségesek a rügyek. Rügyfakadáskor aztán kiderül, hogy mi lesz belőle. Láthatjuk, hogy egyre enyhébbek a telek, amit extrém tavasz követ, de majd meglátjuk, hogy ez idén hogy alakul. Mi az idén már elkezdtünk egy előmetszést, ez megkönnyíti a későbbi metszők munkáját, jobban átlátják a kordont, és precízebben tudják majd metszeni a szőlőt. Az előmetszéssel kiszedjük a vesszőket a kordonból, tehát a drótok közül, és a metszőnek csak a csapokra és a vesszőkre kell figyelnie, nem kell azzal foglalkoznia, hogy a drótok közül húzgálja ki a vesszőket, hanem csak a termő részre kell összpontosítania – mondta Bálint Ákos.

A borlovagok az ünnepi vesszővágást követően nem széledtek szét azonnal, hanem beszélgetéssel és a terveik elmesélésével múlatták az időt a kedvenc növényeik között, ahol most csend honol, de látszik, hogy hamarosan újraéled a természet és vele együtt ők is, hisz a szőlő körüli munka élteti őket. Addig pedig koccinthatnak a jól megérdemelt tavalyiból.

Nyitókép: Jenei Klementina felvétele