2024. március 28., csütörtök
XXVIII. FÉRFI VB

Megtették azt a szívességet

Svédország 32:30-ra legyőzte Portugáliát a vb középdöntőjének utolsó fordulójában, ez az eredmény pedig azt jelentette, hogy a II. csoportból a társházigazdák mellett Magyarország válogatottja folytathatja a tornát a kieséses szakaszban. Kérdéses volt a svédek hozzáállása a mérkőzéshez, hiszen már előzőleg is biztos volt a továbbjutásuk, és néhány alapemberüket pihentették is, míg a portugáloknak mindenképp hajtaniuk kellett legalább a döntetlenért. Sokáig kiegyenlített is maradt a párharcuk, de a második félidő elején el tudtak lépni a svédek, a 46. percben már hat góllal vezettek. Hatékony hét a hat elleni játékkal innen még képes volt visszakapaszkodni az ellenfél, de Daniel Pettersson három egymást követő akciógóllal a hajrára ismét a svédek oldalára billentette a lendületet, akik így győztek, és akaratlanul is továbbjuttatták a magyarokat.

A csoportot a magyar és az izlandi válogatott egyaránt hat ponttal zárta, fontos volt viszont a két csapat alapszakaszban játszott drámai mérkőzése, hiszen az egymás elleni mérleg előbbieket rangsorolta a második helyre, míg a portugálok a brazilokkal szemben elbukott egy pontot bánhatják.

A svédek sikerének a magyarok örülhettek igazán (Fotó: IHF)

A svédek sikerének a magyarok örülhettek igazán (Fotó: IHF)

A magyar együttes a szállodában nézte a mérkőzést, ami után a csapat 38 éves kapusa, Mikler Roland elárulta, kiesés esetén visszavonult volna a válogatottságtól. Így viszont további három mérkőzés még biztosan vár a folytatásra Göteborgból Stockholmba utazó csapatra, hiszen a negyeddöntő résztvevői között a helyosztókat is lejátsszák. A magyarok a negyedik csoport győztesét kapják ellenfélül, amely a tegnap esti mérkőzés eredményétől függően Egyiptom vagy Dánia. Mindemellett ezzel az eredménnyel az is biztossá vált a csapat számára, hogy részt vehet a jövő év márciusában esedékes olimpiai kvalifikációs tornán.

Az I. csoportból a franciák és a spanyolok magasodtak ki, az első helyet a kettőjük közötti vasárnap esti rangadón a fordítani tudó franciák csípték el.

Eredmények, középdöntő, I. csoport: Irán–Lengyelország 22:26, Spanyolország–Franciaország 26:28. A csoport végeredménye: Franciaország 10, Spanyolország 8, Szlovénia 6, Lengyelország 4, Montenegró 2, Irán 0 pont. II. csoport: Brazília–Izland 37:41, Svédország–Portugália 32:30. A csoport végeredménye: Svédország 10, Magyarország és Izland 6, Portugália 5, Brazília 3, Zöld-foki Közt. 0 pont.

Nyitókép: A svédek sikerének a magyarok örülhettek igazán (Fotó: IHF)