2024. április 25., csütörtök

Fonal mentén

Ámulva néztem anyukám asztalt elfoglaló terítőit, apró, finom cérnából horgolt csodáit. S addig kértem, amíg végre meg nem mutatta nekem a láncszemek formálását, majd a kétráhajtásos pálca megalkotását. Tízévesen tanultam meg horgolni. Sajnos már nem tudom megkérdezni, miért kellett annak idején egyből a nehezebb mintán végigküszködnöm magam. Hiszen könnyebb lett volna lépésről lépésre haladva belemélyedni a kézimunkázás rejtelmeibe. Azonban így is hálás vagyok, hogy már akkor volt kitől elsajátítanom ezt a különleges tevékenységet. Mert idővel egyre több örömöt és kikapcsolódási lehetőséget, sőt később pénzkeresési forrást is nyújtott.

(Illusztráció – Pixabay.com)

(Illusztráció – Pixabay.com)

Ha rámkérdeznek, éppen mit csinálok, s rávágom, hogy horgolok, az avatatlan fülek a ritkán hallott kifejezés folytán visszakérdeznek, hogy mit csinálsz, horkolsz? Habár mostanában egyre ritkábban történik ez, mert az utóbbi időben ismét közkedveltté vált a különféle kézimunkák alkotása, az egyedi használati tárgyak készítése. Így a kötés, nemezelés, hímzés és a horgolás is újra előtérbe került. S láss csodát, nem csupán nők foglalkoznak manapság kézimunkával! Az Instagramon találtam arra a fiatal házaspárra, akik naponta posztolnak különleges alkotásaikról. A férj és a feleség egyaránt hímzéssel töltik napjaikat. A fotók alapján egyébként igen megnyerő külsejű, sármos férfi a tengerparton ülve alkotja színes fonalakból tájképeit, portréit. Sőt akadnak olyan hírességek is, akik bár megengedhetnék maguknak a legdrágább dizájner darabokat, mégis maguk készítenek el egy-egy ruhadarabot.

(The Chrochet Boss Facebook-oldal)

(The Chrochet Boss Facebook-oldal)

Sokak számára a kézimunka jelenti a stresszoldás egyik formáját, vagy a várakozási idő hasznos eltöltését. Így volt ezzel Goldie Hawn is, aki sálakat kötött a filmforgatások üres perceiben. Az egyik kedvenc színésznőm, Uma Thurman, a Kill Bill és a Pulp Fiction filmek főszereplője, állítólag saját maga készíti kötött ruháit, és rendszeres vásárlója az egyik Los Angeles-i kézimunkaboltnak. A sztárvilágban tehát nem megy ritkaságszámba, hogy a forgatások üresjárataiban a színészek ezzel az időtöltéssel foglalkoznak, gyakran fotózták már például Julia Robertset, Amanda Seyfriedet, Sarah Jessica Parkert, Dakota Fanninget vagy éppen Felicity Huffmant is kötés közben. S mint kiderül, híres férfiak is szívesen vesznek tűt a kezükbe. Szimplán The Crochet Boss, vagyis a horgolófőnök néven fut Maurice Greene, sportoló Facebook-oldala, aki a horgolást a meccsek előtti stresszoldásra használja. Több fotó is készült Nicholas Hoult brit színész, a Skins és a Mad Max – A harag útja című filmek szereplőjéről, amelyeken jelmezben és sminkben koncentrál a kötőtű fordulataira. A színész szerint a kötés egyfajta meditatív tevékenység, amit a jógához hasonlít.

Számomra az alkotási folyamat, vagyis az új megszületése a legnagyobb motiváció és örömforrás a horgolásban. Ami még szinte varázslatossá teszi a műveletet, hogy nem kellenek hozzá különös eszközök, elegendő csupán egyetlen darab horgolótű és egy fonálgombolyag. A strandon pihenve, kávézóban ülve, várakozáskor vagy otthon az ebéd főzése közben is lehet láncszemeket, pálcákat formálni. A művelet hihetetlen előnye, hogy ha hiba történik a sorban, egy mozdulattal vissza lehet lépni, és nyoma sem marad az elvétett mintának. Tiszta lappal/fonállal folytatható.