2024. május 8., szerda
XXVIII. FÉRFI VB

Megtették a kötelezőt

A svédek elleni vereség után a magyar válogatottnak már nem teljesen volt saját kezében a sorsa a negyeddöntő elérését illetően, a hátralévő két mérkőzésük kötelező megnyerése mellett ugyanis azért is szorítaniuk kellett, hogy Portugália és Izland se győzze le Svédországot. A maga részéről elvégezte a feladatot Chema Rodríguez legénysége, bár pénteken a brazilok okoztak számukra nehéz pillanatokat, hiszen 9:3-as hátrányból egyenlítettek a félidőig, majd később kis híján ismét ledolgoztak öt gólt, és csak Lékai Máté másfél perccel a vége előtt belőtt találata után lehetett biztos a győzelmében a magyar csapat. Vasárnap délután a Zöld-foki Köztársaság következett, Afrika második legjobbja, akiket a szerb női válogatott korábbi kapitánya, Ljubomir Obradović irányít, és a torna során több ellenfél dolgát is meg tudták nehezíteni egy félidőn át. A magyar csapat viszont most nem engedett ki, félidei hétgólos előny után 42:30-ra nyertek, majd izgulhattak az esti meccsen, sorsuk ugyanis azon múlt, hogy a már biztos továbbjutó svédek legyőzték-e a portugálokat.

Szerbiának már nem maradt ilyen számolgatnivalója a III. csoportban, miután a németek és a norvégok is hibátlanok maradtak az utolsó forduló előtt, ezzel kibérelve a két továbbjutóhelyet. Maradt a harc a csoport harmadik pozíciójáért, amihez először szombaton Argentínán keresztül vezetett az út. A dél-amerikaiak sikeresen lepték meg az ellenfelet, hiszen rögtön a kezdésnél hét játékossal támadtak, és többször vezettek is az első félidőben. A szerbek a norvégok elleni meccsel ellentétben most a második harminc percre javultak fel: 36 százalékos támadóhatékonyságukat ugyanis 74 százalékra növelték, és végül már dráma nélkül, 28:22-vel lett övék a két pont. Toni Gerona együttese számára ma a Hollandia elleni rangadó zárja a világbajnokságot.

A brazilok kétszer is visszakapaszkodtak (Fotó: IHF)

A brazilok kétszer is visszakapaszkodtak (Fotó: IHF)

Eredmények, középdöntő, I. csoport: Szlovénia–Spanyolország 26:31, Irán–Franciaország 29:41, Montenegró–Lengyelország 20:27, Montenegró–Szlovénia 23:31. A csoport állása: Franciaország (–1) és Spanyolország (–1) 8, Szlovénia 6, Lengyelország (–1) és Montenegró 2, Irán (–1) 0 pont. II. csoport: Zöld-foki Közt.–Portugália 23:35, Brazília–Magyarország 25:28, Izland–Svédország 30:35, Zöld-foki Közt.–Magyarország 30:42. A csoport állása: Svédország (–1) 8, Magyarország 6, Portugália (–1) 5, Izland (–1) 4, Brazília (–1) 3, Zöld-foki Közt. 0 pont. III. csoport: Szerbia–Argentína 28:22, Katar–Norvégia 17:30, Hollandia–Németország 26:33. A csoport állása: Németország és Norvégia 8, Szerbia és Hollandia 4, Katar és Argentína 0 pont. IV. csoport: Bahrein–Egyiptom 22:26, Horvátország–Belgium 34:26, USA–Dánia 24:33. A csoport állása: Egyiptom 8, Dánia 7, Horvátország 5, Bahrein 4, Belgium és USA 0 pont.

NŐI BL

A Fradi Brestben, a Győr Metzben veszített

Mindkét magyar együttes vereséget szenvedett a női BL hétvégi fordulójában. Az FTC a Brest otthonában vendégszerepelt, jól kezdett, a hazaiak viszont a meccs negyedén átvették az irányítást, és a folytatásban már nem engedték ki a kezükből. A Győr borzasztóan rajtolt, hamar többgólos hátrányba került a Metz ellenfeleként, a szünetre azonban felzárkózott. A második félidő is hasonló játékot hozott, a franciák elléptek, a magyarok felzárkóztak. A hajrá egy hajszállal csupán, de a hazaiaknak sikerült jobban, két másodperccel a vége előtt lőtték a győzelmet érő találatot.

12. forduló, A csoport: Odense–Vipers 24:34, Bietigheim–CSM 24:27, Brest–FTC 24:21, Krim–Most 42:31. Az élcsoport: Vipers és CSM 19, Odense 14, FTC 11 pont stb. B csoport: Budućnost–Lokomotiva 25:18, Metz–Győr 29:28, Storhamar–Esbjerg 25:34, Rapid–Kastamonu 28:22. Az élcsoport: Metz 21, Győr, Esbjerg és Rapid 18 pont stb.

Nyitókép: A brazilok kétszer is visszakapaszkodtak (Fotó: IHF)