2024. március 29., péntek

Mindenki veszélyben lehet

A HPV elleni védőoltás nem csak méhnyakrák ellen véd

HPV vírus nélkül nincs méhnyakrák, és mindenki, aki nemi életet él, kapcsolatba kerülhet a HPV vírussal való fertőzéssel – mutatott rá dr. Vickó Ferenc, az egészségügyi minisztérium államtitkára a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézetben a méhnyakrák megelőzésének európai hete alkalmából tartott kerekasztal-beszélgetésen. A közegészségügyi intézet daganatos betegségek nyilvántartásának adatai alapján évente 1100 méhnyakrák-megbetegedést jegyeznek Szerbiában. Évente átlagban 460 nő veszíti el a küzdelmet ezzel a betegséggel, és ezek az adatok Szerbiát a megbetegedések tekintetében közvetlenül Montenegró, Románia, Észtország és Litvánia után rangsorolják Európában, az elhalálozások tekintetében pedig hazánk Montenegró után a második.

Verica Jovanović, a Batut igazgatója közölte, hazánkban 1087 méhnyakrák-megbetegedést jegyeztek, és 453 halálesetet, amit a HPV okozott, és kiemelte, hogy olyan betegségről van szó, amely az esetek 98 százalékában megelőzhető, vagy a korai stádiumában jó eséllyel kezelhető. Emellett a betegséget okozó HPV, vagyis a humán papillomavírusra már van védőoltás is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a korai felismerésre fektette a hangsúlyt. A védőoltás formájában történő megelőzés kulcsfontosságú, s ezt igazolják azoknak az országoknak az adatai is, amelyek már 2006-ban elfogadták az immunizálást. Nálunk a szakemberek javaslatai szerint a 25–64 éveseknek ajánlott a nőgyógyász rendszeres látogatása, amely során háromévente elvégzik a citológiai vizsgálatot, a pap-tesztet, a fiataloknak azonban a védőoltást ajánlják.

Ana Banko, a Mikrobiológiai és Immunológiai Intézet virológusa rámutatott arra, hogy a HPV-oltás nemcsak a vírus ellen véd, illetve a méhnyakrák kialakulása ellen, hanem más rákos megbetegedések ellen is, így például a hüvely, a végbél és más nemi szervi daganatos megbetegedések ellen is.

– Mindenki, aki egészséges szexuális életet él, gyakorlatilag veszélyben van, és nem kerülheti el a HPV vírussal való fertőzést, de fontos ismerni a betegség természetes lefolyását. Attól függetlenül, hogy ki fertőződik meg, az immunrendszer az esetek 95 százalékában 7 hónaptól 2 évig megküzd a vírussal, és egy idő után negatív lesz a teszt. Sajnos 5 százalékuk változásokat tapasztal a fertőzést követő 5-10 évben – mondta dr. Vickó Ferenc.

Mint a kerekasztal-beszélgetésen elhangzott, a világban a védőoltást már 15 éves kortól alkalmazzák, és a HPV elleni vakcina a legbiztonságosabb oltások egyikének számít. Eddig több mint 500 millió adagot vettek fel a nők. Azok az országok, amelyekben már 10 éve alkalmazzák a védőoltást, így Ausztráliában és a Nyugat-Európa országaiban, 90 százalékkal csökkent a méhnyakrák és az elhalálozás aránya.

A Köztársasági Egészségbiztosítási Alap igazgatója, dr. Sanja Radojević Škodrić szerint a betegség megfékezéséhez a HPV-oltáson kívül be kell(ene) vezetni a HPV-tipizálást és a kötelező szűrővizsgálatot is.

Nyitókép: Illusztráció/Pexels