2024. április 25., csütörtök

Tartják az ütemtervet

Folytatódnak a Nagykikindai Közkórház felújítási munkálatai

Három hónapnyi szünet után a napokban folytatni kezdték a Nagykikindai Közkórház rekonstrukciós munkálatait. Habár az építőanyag-piac jelentős zavara, és más objektív problémák körülményei miatt nehéz konkrét határidőkről beszélni, a projekt első fázisát, amely a három régi épületrész teljes rekonstrukcióját foglalja magában, a kivitelezőknek év végéig be kellene fejezniük, mondták a nagykikindai önkormányzat képviselői.

– A gazdasági válság és az ukrajnai háború is komoly zavart okozott a piacon. Irányíthatatlanul megugrottak az építőanyagok árai, és maga az anyagbeszerzés sem követte a várt dinamikát, különösen a behozatali anyagok esetében. Másrészt a korábbi Közberuházási Igazgatóság minisztériummá alakulása is időigényes volt – hangsúlyozta Svetislav Vukmirica, Nagykikinda polgármesterének asszisztense.
Bár a rekonstrukciók első fázisára mintegy 340 millió dinárt terveztek, ezt az összeget minden bizonnyal módosítani fogják. A munkálatok elhúzódása nem változtatja az előre betervezett határidőket, és mint elhangzott, először a fiziátriai, a patológiai és a pszichiátriai osztályok elhelyezésére szolgáló épületben kell befejezni a tatarozást.

– A következő kilencven napban szeretnénk, ha befejeződnének ezen az épületen a felújítások, majd azt követően elkezdjük a Gyermek- és a Fertőzőosztály rekonstrukcióját. Várakozásaink szerint tudjuk tartani az előre felállított ütemtervet – tette hozzá a polgármester asszisztense.

A kórház régi épületének rekonstrukciója szervezési szempontból is komoly feladat az adott egészségügyi intézmény dolgozói számára, mert a betegek áthelyezésével és a munkafolyamatok átszervezésével jár majd.

– Arra törekszünk, hogy a betegeket ne viselje meg az átszervezés és az átköltöztetés. Számunkra még mindig sok problémát okoz az, hogy a Covid-részleg a kórház egy részét elfoglalja. Mindenesetre jól megszerveztük a feladatokat, uraljuk a helyzetet, és ami a legfontosabb, a betegek nincsenek veszélyben – mondta dr. Vesna Tomin, a Nagykikindai Közkórház megbízott igazgatója.

A jelenlegi munkálatok mellett az elkövetkező időszakban olyan korszerű orvosi eszközök érkezése is várható, amelyek a minőségibb munkát, jobb egészségügyi ellátást, valamint kényelmesebb körülményeket biztosítanak majd a betegeknek.

Nyitókép: Dr. Vesna Tomin megbízott igazgató és Svetislav Vukmirica, a nagykikindai polgármester asszisztense megtekintik a munkálatokat (Fotó: Nagykikindai önkormányzat)