2024. március 29., péntek

Télit vagy nyárit?

Javában tart a tél, noha ezt a 12 Celsius-fokos napi hőmérsékletben nem igazán tudjuk átélni. Ettől függetlenül a közlekedésben résztvevőknek november során a nyári gumikat télire kellett cserélni. Megtehetjük, hogy maradunk a nyári guminál, de ha a rendőrök észreveszik, akkor nagyon megörülnek nekünk, másrészt, ha baleset történik velünk, akkor borsos büntetésre számíthatunk. Az efféle motiváció mellett természetesen a biztonsági tényező is nagyon fontos. A gyártók azt ajánlják, hogy akkor térjünk át téli gumira, amikor a napi átlaghőmérséklet 7 Celsius-fok alá esik. Azért pont 7 fok, mert ha ez a napi átlag, akkor már jegesedhet az útra került csapadék vagy pára. A nedves úttest már magában is óvatosságra inti a sofőröket, mert könnyebben megcsúszik a jármű, viszont ha jegesedik is, akkor nagyon könnyen baj lehet egy hirtelen fékezésből.

(Illusztráció – Pixabay.com)

(Illusztráció – Pixabay.com)

A téli gumi két szempontból is eltér a nyáritól: egyrészt másmilyen a mintázata. A téli gumi, a mintázatának köszönhetően a latyakos, nedves úton jobban fog kapaszkodni az aszfalthoz, így csökkentve a kicsúszás, megpördülés veszélyét. Másrészt a téli gumik másfajta gumikeverékből készülnek, mint a nyáriak. Ez azért lényeges, mert a téli hideg időben is jobban megőrzi lágyságát, s ennek köszönhetően jobban tapad az útfelülethez. Egy szó mint száz, érdemes téli gumikat használni, hisz nem csak a gyártók trükkjéről van szó, hogy többet költsünk. Már csak azért sem, mert míg a téli gumi van fönt, addig nem használjuk a nyárit, így az tovább eltart. Személyes tapasztalatom, és a Miki vulkanizőr tanácsa, hogy legyen külön felnin a nyári gumikészlet és a téli. A télit érdemes inkább vasfelnire tenni, még ha nem is olyan látványos, mint az alumínium, de jobban viseli a hideget. Arra is érdemes odafigyelni, hogy ne felejtsük fönt nyárára a téli gumikat. Ugyancsak a gyártók ajánlása, hogy amikor a napi átlaghőmérséklet 7 fok fölé emelkedik, akkor tegyük fel a nyári gumikat. Meleg időben ugyanis a téli gumi jobban felpuhul és sokkal hamarabb elhasználódik.

A téli kötelező felszerelésnek még része a hólánc is. Hát, ez nem árt, ha van, de Vajdaság utain, a napjainkban uralkodó éghajlati viszonyok között, nem sok hasznát vesszük. Már a pár centi hónak is örülünk, hogy megmutathassuk a gyerekeknek, mi is az. A hólánc használatát a vastag és tartós hóréteg kialakulása teszi indokolttá, amikor már a hókotrók sem tudják hómentesen tartani az utakat. Nem hiszem, hogy erre hamarosan sor kerülne vidékünkön, viszont aki hegyes régióba, vagy síközpontba tervez utazni, az véletlenül sem felejtse itthon a hóláncokat. Vastag hóban hiába van fönt a téli gumi, a gépjármű simán el fog akadni. Hólánccal viszont ilyen körülmények között is lehet közlekedni, persze, így sem árt észszerűnek lenni. Családi egyterűvel ne induljunk az északi sarkra, még akkor sem, ha fönt a hólánc!

A téli közlekedés során tehát ne feledkezzünk meg a téli gumiról és a hóláncról sem, ha olyan vidékre készülünk, ahol sok a hó. Emellett érdemes óvatosabbnak és körültekintőbbnek lennünk ilyenkor, mert rosszabbak az útviszonyok. És figyeljünk oda a közlekedés többi résztvevőjére is, mert a közlekedés egy társasjáték, amiben nem csak egyedül veszünk részt.