2024. április 25., csütörtök

Jó évet zártak a kishegyesi tűzoltók

A Maronka Károly Önkéntes Tűzoltótestület Kishegyes legtevékenyebb civil szervezetei közé tartozik. A tűzoltás mellett rendszeresen vesznek részt versenyeken, valamint saját rendezvényeik is vannak. Szűgyi István, a testület elnöke arról számolt be, hogy a tavalyi év igen sikeres volt számukra.

– Alaptevékenységünk a tűzoltás, amiből tavaly is kivettük a részünket. Amikor a profi tűzoltóknak szükségük volt segítségre, akkor mi is részt vettünk a tűzoltásban, és nem csak Kishegyes község területén. Szabadkán erdőtüzek és egy kigyulladt bevásárlóközpont oltásában is részt vettünk. Kiemelném a versenyeket, számos versenyen vettünk részt tavaly, és hoztuk a formánkat. Megszerveztük a hagyományőrző tűzoltóversenyünket is, ami bemutató jellegű esemény. Tavaly ezen már négy ország képviselői vettek részt, és az idén is lesz folytatása. A civil szervezetekkel is együttműködtünk, gondolok itt elsősorban a Nők Kishegyesi Fórumára, a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesületére, a Vöröskeresztre, de még folytathatnám a sort. Minden olyan akciójukon ott voltunk, ahol szükség volt ránk. Különböző munkák is folytak a testület épületén. Kicseréltük a nyílászárókat, amit tartományi és anyaországi támogatásból valósítottunk meg. Mi nonprofit szervezet vagyunk, így mindent, amit csinálunk, valakinek támogatnia kell. Ezek elsősorban pályázati pénzek, így a tartományi oktatási titkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatainak köszönhetően sok mindent meg tudtunk csinálni – mondta el az elnök, majd hozzáfűzte, hogy Kishegyes község önkormányzata is pályázati úton támogatja a testületet. A támogatásoknak köszönhetően az önkéntes tűzoltóknak sikerült füvesíteniük az otthon melletti telket, amit vetélkedőkre, programokra használtak. Tetőszerkezetet építettek egy tűzoltójárműnek és a mozdonyfecskendőnek. Ezek a munkák számos munkaakciót követeltek, Szűgyi meglátása szerint az elmúlt tíz év viszonylatában tavaly tartották a legtöbb önkéntes munkaakciót, amelyeken sokan vettek részt. A munkaakcióknak és a támogatásoknak köszönhetően sikerült felújítaniuk egy több mint százéves mozdonyfecskendőt, amit a hagyományőrző versenyen használtak is.

Szűgyi István (Lakatos János felvétele)

Szűgyi István (Lakatos János felvétele)

A tűzoltótestület 2023-ban sem szeretné alább tenni a lécet, számos tervük és elképzelésük van, köztük igazán komolyak is – mondta el az elnök.

– Az idén is lesznek versenyeink, amelyeken szeretnénk jól szerepelni. A hagyományőrző tűzoltóversenyt is meg fogjuk tartani, és a Kárpát-medencei magyar tűzoltótestületek találkozóját is. Erre valószínűleg az Anna-napok keretében kerül sor. Már sok mindent megcsináltunk a testület épületén, de most van egy nagy elképzelésünk. Szeretnénk a tűzoltógarázs tetőszerkezetét felújítani, és a tetőtérben egy termet kialakítani. Az elképzelés már megvan, de természetesen anyagiak is szükségesek hozzá. A felújított mozdonyfecskendőhöz szeretnénk megfelelő kerekeket és talpazatot készíteni – mondta el Szűgyi, majd azzal folytatta, hogy tavaly a tűzoltótestület 18 tagjára vonatkozóan átadták a szükséges papírokat és befizetéseket egy továbbképzésre. Ez a képzés elengedhetetlen ahhoz, hogy részt vehessenek a tűzoltásban, mivel a régi tűzoltóvizsga már nem érvényes. Az elnök reméli, hogy ezek a képzések már az év elején lezajlanak, és ismét bevethető tűzoltócsapata lesz a testületnek.

Nyitókép: Látványos tűzoltó-bemutató (Lakatos János felvétele)