2024. április 26., péntek
KOSZTOLÁNYI DEZSŐ TEHETSÉGGONDOZÓ GIMNÁZIUM

A felkészítőre február harmadikáig lehet jelentkezni

Az angol, német, valamint a színház- és audiovizuális szak felvételijére május 13-án és 14-én kerül sor

Február harmadikáig lehet jelentkezni a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium angol, német, valamint a színház- és audiovizuális, azaz média tagozatainak felvételi-felkészítőjére. Az érdeklődők ezt megtehetik telefonon vagy személyesen az intézményben.

– Mostanáig az angol szakra 29-en, a németre 6-an, a médiára pedig 25-en jelentkeztek. Az angol és német tagozatra a felvételi vizsga idegen nyelvből, valamint magyar nyelv és irodalomból áll, a média szakra történelemből, képzőművészetből, zenéből és irodalomból kell felvételizni, míg a sport tagozatra nincs külön felvételi teszt. A felkészítők a következő időpontokban zajlanak: február 13, március 7, március 29, április 20 és május 5. Ez alatt az idő alatt a gyerekekkel egyébként mediátorok is foglalkoznak majd, akik különféle játékokon keresztül igyekeznek közelebb hozni őket egymáshoz – hallottuk Nagy Tibortól, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium igazgatójától, aki a nyílt napról és a kampánykörútról is ejtett néhány szót:

– A december 7-ei nyílt napon mintegy kétszázötvenen jelentek meg. Igazán nagy volt az érdeklődés, úgy a tanulók, mint a szülők részéről. A népszerűsítési kampányra októberben és novemberben került sor, melynek idején csaknem ötvenöt iskolát látogattunk meg, ami nagyon jónak mondható, hiszen Vajdaságban hetvennégy iskolában folyik magyar nyelvű oktatás. A kampány időszaka alatt zajlott a cipősdoboz-akciónk is, mely során összesen 1350 dobozt sikerült összegyűjtenünk, mellette pedig még könyveket is tudtunk adományozni a legkisebbektől az általános iskola negyedik osztályos tanulói számára – tette hozzá az igazgató.

Óriási volt az érdeklődés a tehetséggondozó gimnázium decemberben megtartott nyílt napja iránt (Fotó: Lukács Melinda)

Óriási volt az érdeklődés a tehetséggondozó gimnázium decemberben megtartott nyílt napja iránt (Fotó: Lukács Melinda)

Az angol szakra egyébként 36, a németre 12, a sport tagozatra 20, a színház- és audiovizuális szakra pedig 20 tanulót vesznek fel. A sporttagozatra való bejutás feltétele a regisztrált sportklub-, táncklub- vagy néptáncegyesületi tagság, lehet az egyéni vagy csoportsport. Plusz pontoknak számít a Szerbiai Sportszövetség által elismert országos vagy nemzetközi szintű versenyeken elért első, második vagy harmadik helyezés.

Mint megtudtuk, a szakokra nemcsak a gimnáziumban, de a minisztérium honlapján is külön kell jelentkezni. Ha viszont bárkinek, akinek szüksége lenne segítségre, az iskola munkatársai mindenki rendelkezésére állnak. Az angol, német, valamint a színház- és audiovizuális, azaz a média tagozatainak felvételijére május 13-án és 14-én kerül sor. A sportra később lehet majd jelentkezni. Mivel az angol és német szak felvételijére reggel kerül sor, ezért aki szeretné az egyik nyelvi szak mellett megpróbálni a média tagozatot, bátran megteheti.

Nyitókép: Óriási volt az érdeklődés a tehetséggondozó gimnázium decemberben megtartott nyílt napja iránt (Fotó: Lukács Melinda)