2024. április 20., szombat

Új mentőkocsival gazdagodott a topolyai egészségház

A községi önkormányzat partnernek számít az egészségügyben felmerülő gondok orvoslásában

A topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház egy új mentőautóval gazdagodott a napokban. Az Olaszországból importált speciális járművet Nišben szerelték fel a mentőszolgálat számára fontos műszerekkel. Dr. Illés Csilla, az egészségügyi intézmény igazgatónője és dr. Goran Provči, a mentőszolgálat osztályvezető főorvosa vette át a járművet tegnap Szatmári Adrián polgármestertől, aki közvetlen munkatársai kíséretében látogatott el az egészségházba.

– Az önkormányzat folyamatosan arra törekszik, hogy jó minőségű egészségügyi ellátást biztosítson a polgárok számára. Ebből kifolyólag 6 millió 600 ezer dinárt irányoztunk elő egy mentőautó vásárlására. Biztos vagyok abban, hogy ez a gépjármű nagymértékben hozzá fog járulni ahhoz, hogy a mentőszolgálat még hatékonyabban tudja majd ellátni a feladatát a jövőben. Az egész topolyai község területén, mind a 22 településen, valamint az autóút egy részén is, amelyet ők lefednek, sürgős esetekben gyorsan kell reagálni, kiérni a helyszínre. Szeretném kiemelni és hangsúlyozni, hogy az önkormányzat a továbbiakban már nem gyakorolja az alapítói jogokat az egészségház esetében, de továbbra is finanszírozzuk ennek az intézménynek a munkáját, valamint az egészségügyi ellátást elősegítő tevékenységeket, projekteket. Tavaly sikerült felújítanunk és megnyitnunk a kettes rendelőt itt Topolyán. Ezenkívül 3 millió dinárral finanszírozzuk az infarktust elszenvedett betegek Kamenicára történő szállítását, valamint 9 millió dinárt irányoztunk elő a falusi rendelők működtetésére. További 11 millió dinárral pedig a fűtési rendszer felújítását finanszírozzuk. Ebből a 11 millió dinárból 10 millió dinárba kerülnek a munkálatok itt a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségházban, további egymillió dinárral pedig a zentagunarasi rendelő fűtési rendszerének a felújítását fogjuk finanszírozni még az idén – nyilatkozta a polgármester.

Dr. Illés Csilla kiemelte ez alkalommal, hogy az önkormányzat mindig megértést tanúsít az egészségügy irányában, és mindig számítani lehetett a segítségükre, amikor a felmerülő gondokat kellett orvosolni. A mentőszolgálatnak mindig készenlétben kell állnia, hiszen sok esetben emberéletek múlnak a gyors intervención. Az elmúlt évben több mint 12 ezer esete volt a topolyai mentőszolgálatnak, ennyi alkalommal kellett betegeket ellátni, ami hatalmas teljesítmény. Az új járművel most öt mentőautója van az egészségház sürgősségi osztályának, ami elengedhetetlen, mivel nagy területet kell ellátniuk. Topolya község mintegy 600 négyzetkilométeren terül el. Pacsértól Pobedáig mintegy 70 kilométer a távolság, emellett az autóút Nagyfénytől Bácsfeketehegyig terjedő több mint 40 kilométeres szakaszán a topolyai mentősöknek kell ellátni a betegeket, sérülteket vészhelyzet esetén. Az egészségház igazgatójának elmondása szerint öt orvos, tizenkét egészségügyi technikus és kilenc járművezető képezi a káderállományt, amit véleménye szerint bővíteni kellene. Meglátása szerint a mentőszolgálat sokkal hatékonyabb lenne, ha két ügyeletes csoport állna mindig készenlétben. Amikor ugyanis például az autóúton baleset történik, és el kell látni a sérülteket, néha órákig nem tud az ügyeletes csoport más feladatokat teljesíteni, sürgős eseteket ellátni. Ezért lenne fontos, ha mindig két ügyeletes csoport állna rendelkezésre.

Dr. Goran Provči is kiemelkedően fontosnak nevezte, hogy mindig bevethető, jó állapotban lévő és korszerű járművek álljanak rendelkezésre. Bízik abban, hogy idén még a minisztériumtól is kapnak egy új, jól felszerelt járművet. A most birtokba vett járműről elmondta, hogy nagyon korszerű, kevésbé ráz a szállítás során, kényelmesebb lesz a pácienseknek, a fűtés is jobb a járműben. A mentőautóban van egy szerkezet, amely lehetővé teszi, hogy a jármű motorjának beindítása nélkül is töltődjenek az orvosi berendezések. Defibrillátor is van benne, szükség esetén oxigénnel is el tudják látni a beteget szállítás során. A jármű belseje pedig tágas, ami lehetővé teszi, hogy a fekvőbeteghez szükség esetén az orvos és az ápoló is hozzáférhessen.

Nyitókép: Dr. Illés Csilla és Szatmári Adrián az új járművel (Tóth Péter felvétele)