2024. március 28., csütörtök

A szeméttelep bezárásától az apartmanhotel építéséig

Bilicki Zoltán adai polgármester több jelentős infrastrukturális és turisztikai beruházást ígér

Ada község önkormányzata számára 2022-ben a wellnessközpont megnyitása volt a legnagyobb beruházás. Bilicki Zoltán adai polgármester azonban már több jelentős beruházás megvalósulását ígérte a 2023-as évre. Köztük a kerülőút hiányzó adai szakaszának befejezését a körforgalmi csomóponttal, a vízgyár és szennyvízcsatorna-hálózat kiépítését Adán és Moholon, a hulladékkezelés átszervezését és a szeméttelep bezárásának előkészítését, valamint az adai strandfürdőben a csúszdás medence fedetté alakítását és egy apartmanhotel építését is. Adán a beruházások javát állami támogatásból tervezik, kisebb hányadát pedig önerőből.

– Ada községben a 2022-es év a wellnessközpont megnyitásáról marad emlékezetes. Biztos vagyok abban, hogy ezzel a beruházással egy mérföldkövet léptünk előre a turizmus fejlesztésében, illetve a turisztikai lehetőségeink kihasználásában. Ez olyan mértékű beruházás volt, hogy párhuzamosan más jelentősebb beruházást önerőből nem tudtunk finanszírozni, de mellette több projektumot készítettünk elő a következő időszakra. A wellness márciusi megnyitóját követően az év derekán már újabb fejlesztésekbe fogtunk – részletezte Bilicki Zoltán, aki sorba vette a nagyobb beruházásokat. Megemlítette az adai sportcsarnok felújítását, amelyet az önkormányzat 75 millió dinárral, a Magyar Kézilabda-szövetség 28 millió dinárral támogatott. Az adai Műszaki Iskola főépületének külső felújítását és a vizesblokkok renoválását 33 millió dinár értékben, amihez 8 millióval járult hozzá az oktatási minisztérium. A moholi vízvezeték-hálózat felújítására 10 millió dinárt költöttek, de a faluban hamarosan befejeződik a művelődési otthon felújítása is. Jelentős összeget biztosítottak az egyházaknak, mert a mandátum végéig szeretnék az összes községi katolikus és pravoszláv templomot felújítani. Támogatták a helyi turizmust a szálláshelyek kialakításában és bővítésében. Törökfaluban piaci csarnokot építettek, amelyet januárban üzembe helyeznek. Egy korszerű tűzoltóautót vásároltak az EU-s támogatásból, a Vajdaság Vizei Közvállalattal közösen 7 millió dinárt költöttek az öntözőcsatornák tisztítására, illetve belekezdtek a Tisza-parti sétány rendezésébe, amelynek befejezése a jövő évre csúszott.

– Nagy örömmel tölt el, és talán ez mutatja az általunk képviselt irányvonalat, hogy 2022-ben közösen a köztársasági kormánnyal 39 házaspárt támogattunk házvásárlásban 40,4 millió dinárral. Ezek a fiatalok mind a község területén vásároltak ingatlant, és vállalták, hogy a következő 7–10 évben itt élnek, és itt alapítanak családot. Ez kedvez a vállalkozóinknak is, mert ezzel hozzájárulunk, hogy legyen elég dolgozó a vállalatainkban, amelyek a község motorját képezik. A sikeres pályázók közül többen a szomszédos községekből érkeztek, miután úgy döntöttek, hogy Ada községbe költöznek – nyilatkozta a polgármester, aki beszámolt az idei tervekről is.

– Még ebben a hónapban megkapjuk az építkezési engedélyt a kerülőút hiányzó szakaszára a körforgalmi csomóponttal együtt, amelynek az előzetes megbeszélések alapján meg kell épülnie az idén köztársasági forrásból. A tartományi kormány várhatóan egy jelentős összeggel támogatja az adai vízgyár megépítését, amelyhez a községnek csak egy kisebb összeggel kell majd hozzájárulnia. Februárra várjuk a kezdetét Adán és Moholon a köztársasági kormány által finanszírozott szennyvízcsatorna-fejlesztésnek, amely a teljes hálózat kiépítését jelenti. Moholon idén 15 millió dinárból befejezzük a vízvezeték építését. Az adai strandfürdőben a csúszdás medencét ballonnal fedjük le, meleg vízzel töltjük fel, és összekötjük a wellnessközponttal, hogy egész évben használható legyen. Erre a turisztikai minisztériumtól 8 millió dinárt kaptunk, amit 25 millióval kell még kiegészíteni, hogy megvalósuljon a beruházás júniusig. Az év elején várhatóan 6 millió dinárt kapunk a tartományi sporttitkárságtól a munkásolimpiára. Ezt kipótolva kiépítjük a fűtési rendszert a fedett műfüves focipályán. Hozzáfogtunk az adai szeméttelep felszámolásához. A tartományi kormánnyal aláírtuk a szerződést egy hulladékszelektáló állomás kiépítéséről, amire 10 millió dinárt kaptunk, de ezt további 40 millió dinárral kell kiegészítenünk. Az idén a kommunális közvállalatunk két újabb szemétszállító járművet vásárol, hogy teljesen átálljunk egy másik hulladékkezelési rendszerre, miután csatlakozunk a regionális hulladéklerakóhoz. Ezt természetesen a 2024-es év elején követni fogja a szeméttelep revitalizációja és fásítása – magyarázta a polgármester.

Ada község önkormányzata az elkövetkezőkben elkezdi több beruházás megvalósításához a tervdokumentáció elkészítését. Bilicki Zoltán elmondta, hogy ezzel már az újabb mandátumra készülnek.

– Hamarosan leszerződünk a wellnessközpont előtti tér, a fedett focipálya körüli parkoló és az adai strandfürdőben egy újabb nagy méretű medence és csúszdapark megtervezésére. Megkezdjük Ada központjának megtervezését a kettős kanyartól a Vöröskereszt székházáig, ami anyagilag jelentős beruházás lesz. Ez felöleli majd a tömbházak udvarát, az utcákat, parkolókat, a köz- és díszvilágítást, a szökőkutat és a növényzetet. A tervdokumentációnak 2024 elejére kell elkészülnie. Már befejezés előtt áll az apartmanhotel tervdokumentációja. A 2023-as költségvetésbe bekerült a hotel építése, amely az idén és jövőre valósul meg. A wellnessközponttal összeépítjük a hotelt, amelynek alapterülete 1000 négyzetméter lesz, a teljes területe 4000 négyzetméter, és 41 apartmant foglal magában. A földszint az önkormányzat tulajdona lesz, ahova átköltözik a vendéglő a jelenlegi helyéről, az apartmanok magántulajdonba kerülnek. Továbbá azon dolgozunk, hogy a tűzoltólaktanyát átköltöztessük az egykori adai vasútállomás helyére, amit átépítenénk. A román partnerrel ismét pályáznánk az IPA-n keresztül egy nagy méretű garázs kiépítésére, ahova a tűzoltójárműveken kívül elhelyeznénk azokat a gépeket és berendezéseket, amelyekre a rendkívüli helyzetek kezelésénél van szükségünk. Nagyon fontos, hogy itt az év elején megkezdjük a köz- és a magánszféra partnerségében az utak felújítását, parkolók építését, főként Moholon, de Adán is. Ebben az évben önerőből 200–250 millió dinárt tudunk költeni beruházásokra, amelyek közül mindegyiket támogatják a helyi közösségek a helyi járulékból. Emellett hathatósan megemeltük iskoláink anyagi támogatását, mégpedig a működési költségeket, illetve útiköltséget biztosítunk a helyieknek, idén az óvoda dolgozói szolidáris támogatást kapnak. Továbbá ösztöndíjazzuk a hiányszakmáknak számító területen a leendő oktatási és egészségügyi alkalmazottakat. Január második felében pedig a kisnyugdíjasok, mintegy 450–500 háztartás 15 000 dináros egyszeri támogatást kap az energiaköltségek csökkentésére – hallottuk Bilicki Zoltántól. 

Nyitókép: Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere (Fotó: Csincsik Zsolt/Foto Video Studio Dobai)