2024. április 26., péntek
KÖZÉP-BÁNÁT

A Csernyei Újság, a Tordai Újság, a Muzslyai Újság és a Kisoroszi Hírmondó gondozásában közös kiadvány jelent meg

Az óév végén a négy közép-bánáti kistérségi lap, a Csernyei Újság, a Tordai Újság, a Muzslyai Újság és a Kisoroszi Hírmondó gondozásában immár második alkalommal, egy közös kiadvány jelent meg. Talpai Sándor, a lap egyik kezdeményezője elmondta, hogy fontosnak tartja azt, hogy tudjunk egymásról, hogy tudjuk, milyen történések zajlanak a szomszédságban, a közeli magyarok lakta településeken is.

– Mint a szórványban élőknek, nincs lehetőségünk arra, hogy a községeinkben működő médiákban magyar tudósítások jelenjenek meg, így ez a közös kiadvány az egyetlen módja annak, hogy hallatthassuk magunkat a civil szervezetek által alakított újságokban – hangsúlyozta a lap kezdeményezője.

Talpai Sándor a jövőbeli terveket illetően arra is kitért, hogy megfontolandó lenne egy havonta megjelenő régiós újság.

– Törekednünk kell arra, hogy ezt a lehetőséget is átgondoljuk és létrehozzuk, mert ezzel a lépéssel még jobban hozzájárulnánk a magyar szórványközösség tájékoztatásához.

A december végén megjelent közös kiadványban új közösségi épületekről, művelődési életről, csoportok működéséről, régi szokásokról, ünnepeinkről, mezőgazdasággal foglalkozó fiatalokról, kollégista középiskolásokról és sportegyesületekről szóló írások közül válogathat az olvasó.

Nyitókép: A négy közép-bánáti kistérségi lapok eddig megjelent közös számai (Vidács Hajnalka felvétele)