2024. április 25., csütörtök

A biológia a legnépszerűbb

A nyolcadikosok döntöttek a záróvizsga harmadik tesztjének választott tantárgyáról

Összesen 64 363 nyolcadik osztályos diák választott egyet abból az öt tantárgyból, amely az anyanyelv és matematika mellett harmadikként fog szerepelni a záróvizsgán. Milan Pašić oktatási miniszterhelyettes elmondta: a tanulók 38 százaléka választotta a biológiát, ezt követi a földrajz 28 százalékkal, a történelem pedig 16 százalékkal. A leendő kisérettségizők 9 százaléka döntött a kémia mellett, 8 százalékuk pedig a fizikára voksolt.

Tanjug

Fotó: Tanjug

Milan Pašić hozzátette: a diákok 70,7 százaléka (45 532 tanuló) jelentkezett elektronikus úton, a Moja srednja škola oktatási portálon, míg a jelentkezések 29,3 százaléka (18 831 diák) az iskolákban történt.

Azok a tanulók, akik a 2022/23-as évben fejezik be a nyolcadik osztályt, 2022. december 1-e és 30-a között dönthettek arról, hogy az öt választható tantárgyból melyiket szeretnék harmadikként a záróvizsgán. Ha valaki azonban ebben az időszakban nem tudott jelentkezni, lesz még rá lehetősége e hónap 23-tól 27-ig az iskolában. Aki azonban meggondolja magát, 30-án és 31-én módosíthatja a kiválasztott tantárgyra vonatkozó bejegyzést úgyszintén az iskolában. Ezt követően pedig a Moja srednja škola oktatási portálon és közvetlenül az iskolában is közzéteszik majd a tanulók végső döntését a harmadikként választott tantárggyal kapcsolatban.

Milan Pašić emlékeztetett arra is, hogy minden diák felkészülhet a záróvizsgára az eVežbaonica elnevezésű platformon: http://www.evezbaonica.zvkov.gov.rs

Nyitókép: Tanjug