2024. április 27., szombat
BIRKÓZÁS

A Télapó mindenhová eljutott

Szép ünnepük volt Vajdaság-szerte a fiatal birkózóknak, hiszen a Télapó csodás ajándékokkal kedveskedett. Magyarkanizsán először az akadémistákhoz jutott el, ahol ugyan nem nőtt szakálla, de Bálint Zoltán ügyvezető személyében idén is kitett magáért, hiszen a fiatalok a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is tetőtől talpig fel lettek öltöztetve. Őket a Potisje követte, ahol már teljes díszében osztogatta az ajándékokat, s alaposan bele kellett néznie a puttonyába, hiszen mintegy 80 ajándékcsomagot kellett kiosztania, amit a lurkók lelkes bemutatóval háláltak meg.

A Vajdasági Birkózóakadémia tagjai (Szecsei Natália felvétele)

A Vajdasági Birkózóakadémia tagjai (Szecsei Natália felvétele)

Nagy volt az öröm Kishegyesen és Bácsfeketehegyen is, hiszen oda meg a Vajdasági Birkózóakadémia révén eljutottak a beígért tornacipők, így most már mindenük megvan ahhoz, hogy 2023-ban bemutatkozzanak egy-egy versenyen. Közben újabb örvendetes hír érkezett Kispiacról, mert immár biztos, hogy 20 érdeklődő gyerek részvételével ott is megindult a birkózószekció munkája…

A Télapó Magyarkanizsán serénykedik (Gergely Árpád felvétele)

A Télapó Magyarkanizsán serénykedik (Gergely Árpád felvétele)

A közelmúltban Szerbia pionír- és ifi leányválogatottja a horvátországi Ludbregben vendégszerepelt, amivel tulajdonképpen viszonozta a horvátok belgrádi látogatását. A szerb fővárosban 10:10 volt az eredmény (több tusgyőzelemmel a szerbiaiak nyertek), a „visszavágón” azonban a szerbiai lányok még ügyesebbek voltak, és 12:8 arányban diadalmaskodtak. A csapatban Fábián Ákos mint edző szerepelt, a lányok közül pedig további három magyarkanizsai, Habi Orsolya, Újházi Evelin és Nagy Fanni is fellépett, szép győzelmekkel hozzájárulva a végső sikerhez. „A meccseket annak érdekében szerveztük meg, hogy ennek a nemzedéknek minél több versenylehetősége legyen. A következőkben ezt bővíteni szeretnénk a magyarokkal és az akadémiánk növendékeivel, s a következő ilyen találkozó 2023-ban a tervek szerint már vagy Szerbiában, vagy Magyarországon lesz” – nyilatkozta Fábián.

A kishegyesiek az új cipőkkel (Sándor István felvétele)

A kishegyesiek az új cipőkkel (Sándor István felvétele)

Magyar Hírességek Csarnoka

A csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémián a közelmúltban rendezett birkózókarácsonyon ünnepélyes keretek között beiktatták a sportág hazai Hírességek Csarnokába az idén és tavaly választott tagokat. A magyar szövetség (MBSZ) az alapításának tavalyi centenáriumán döntött arról, hogy létrehozza az önálló Magyar Birkózó Hírességek Csarnokát. Szintén ekkor határozott az MBSZ arról is, hogy az első évfolyamban a nemzetközi Hall of Fame-be már bekerült sportemberek szerepelnek. Így Polyák Imre (2003-ban lett a nemzetközi HOF tagja), Kozma István (2007), Kocsis Ferenc (2013), Varga János (2016), Keresztes Lajos (2018) és Kovács István (2018) sportolói, Hegedüs Csaba (2005) mint a birkózás legendája, Kruj Iván (2009) versenybírói és Gáspár Tamás (2013) sportvezetői kategóriában lett tag. Idén a világbajnok Sastin Marianna, az olimpiai aranyérmes Sike András és a magyar birkózósport első olimpiai elsőségét elérő Weisz Richárd (posztumusz) került be sportolói kategóriában, két mesteredző, Szőnyi János és Klinga László az edzői, míg az aranysíppal kitüntetett Hessky Pál bírói kategóriában.

Az évzáró ünnepségen jelen volt Schmidt Gábor, a sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár, Berényi Péter, a Nemzeti Sportügynökség (NSÜ) vezérigazgatója, Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, Kovács Norbert, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatója, illetve házgazdaként Németh Szilárd, az MBSZ elnöke, a KIMBA alapítója, Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, a KIMBA operatív igazgatója, Ancsin László, az MBSZ főtitkára, valamint Lőrincz Tamás olimpiai bajnok, a KIMBA szakmai igazgatója is. Az eseményen az elmúlt két év legjobbjait is díjazták. Tavaly az év birkózója Lőrincz Tamás (kötöttfogás), Muszukajev Iszmail (szabadfogás) és Sastin Marianna (nők) volt, idén pedig Fritsch Róbert (kötött), Muszukajev (szabad) és Nagy Bernadett (nők) érdemelte ki ezt az elismerést.

Nyitókép: A Télapó Magyarkanizsán serénykedik (Gergely Árpád felvétele)