2024. április 26., péntek
FORMULA–1

Sárhányó kerülhet az autókra

Habár első hallásra tréfának tűnhet, az F1 valóban megkezdte a kutatómunkát azzal a céllal, hogy valamiféle fedelet helyezzen a versenyautók kerekeire az esős körülmények között. Hosszú ideje megoldatlan problémát jelent a sportágban, hogy túlságosan nagy csapadékmennyiség mellett túl veszélyes az autókat a pályára küldeni – ennek csak egy része adódik abból, hogy azok felúszhatnak az aszfalt egyes pontjain felhalmozódó vízen, az utóbbi időben egyre gyakrabban kerül elő a versenyzők által jelzett aggályként, hogy az előttük haladó autó által felvert víz miatt egyszerűen semmit nem látnak maguk előtt. Az elmúlt két szezonban kétszer is megégette magát az F1 emiatt: tavaly a Belga Nagydíjon mindössze néhány, a biztonsági autó mögött megtett kör után hirdettek végeredményt, és az idei Japán Nagydíjon is csak a táv felét tudta lefutni a mezőny. A látási viszonyok problematikája az elmúlt években pedig egyre súlyosbodott azáltal, hogy a megnövekedett méretű hátsó kerekek és az összetettebbé vált diffúzorok csak még több vizet vernek fel az üldözőik arcába. Teljesen megalapozottak azok az élcelődések is, hogy bár a Formula–1-es csapatoknak rendelkezésükre állnak olyan gumik, amelyek az extrém esős körülményekkel is megbirkóznak, azok szinte soha nem kerülhetnek használatba az említett hátráltató tényezők miatt.

Ezt a problémát igyekszik orvosolni az FIA technikai bizottsága, és szimulációkkal már tesztelik is azokat a sárvédőhöz hasonlító fedőelemeket, amelyekkel letakarnák az autók mind a négy kerekét, ezzel mérsékelve az általuk felvert víz mennyiségét. A projektet vezető Nikolasz Tombazisz a látási viszonyok 50 százalékos javulására számít az újítástól, amely 2024-re, de akár már a jövő évi szezon végére is készen áll majd az éles bevetésre. A mérnök nyugtatólag hozzátette, a sárhányókat igyekeznek úgy kialakítani, hogy azok a lehető legcsekélyebb mértékben bontsák meg az autók aerodinamikáját, illetve attól sem kell tartani, hogy az elemek örökre eltorzítanák az F1-es gépek külsejét: csak indokolt esetben, tényleg nagy viharok esetén rendelnék el azok felszerelését, ami az eddigi trendek alapján nem több évi két-három alkalomnál, az edzéseket, az időmérőket és a versenyeket is beleértve.

A felvert vízfüggöny komoly gondot okoz a mezőnynek (Fotó: FormulaSpy)

A felvert vízfüggöny komoly gondot okoz a mezőnynek (Fotó: FormulaSpy)

A Ford is érdeklődik

Egyre több gyártó kíváncsiságát keltik fel a 2026-ra érkező új F1-es technikai szabályok, noha több partnerség még nem állt össze. A helyezkedésekben kulcsszereplő lehet a Red Bull, amely időközben felépítette saját motorgyártó részlegét, és bár jelenleg még a Honda saját nevükre átcímkézett erőforrásait használja, ám 2026-ra önálló Red Bull-erőforrás gyártásán dolgozik. Ez a függetlenedés hiúsította meg a Porschéval való tárgyalásukat is, a német márka ugyanis az együttműködés keretében beleszólást kért volna a csapat életébe is, Christian Hornerék viszont ezt az ajánlatot visszautasították, felismerve, hogy immár a technikai segítségre sincs égető szükségük. A csapat jelezte, legfeljebb az egyre nagyobb hangsúlyt kapó elektromos hajtás terén hajlandó laza partnerséget kötni egy gyártóval. A Ford kapcsán a napokban terjedt el a hír, hogy bár komoly tulajdonosi és motorgyártói ambíciók nélkül, de érdeklődhet az F1-be való visszatérés iránt, így akár ideális technikai és stratégiai partnere lehetne a Red Bullnak – akik éppen a Ford csapatának 2004-es felvásárlásával léptek be a bajnokságba. Emellett a Porsche sem adta még fel beszállási terveit, ráadásul a Honda is jelezte, hogy bár még csak egy éve vonult ki névlegesen a sportból, az új szabályrendszer idejére szeretne visszatérni. Az egyelőre csapat nélkül készülődő motorgyártók számára egy lehetséges jelölt az Andretti, amely fittyet hányva arra, hogy az F1 tíz csapata a jelenlegi rendszer pénzügyi stabilitására hivatkozva kijelentette, nem áll szándékában beengedni egy tizenegyedik entitást, mégsem adta fel a csatlakozás reményét. A Michael Andretti által irányított versenycsapat több nemzetközi szériában, így az IndyCarban és a Formula–E-ben is jelen van, és éppen a napokban rakta le az alapkövét új, gigantikus autósportközpontjának, ami a Ferrari főhadiszállásánál is nagyobb lesz, és helyet kap benne az összes versenycsapata, köztük a még rajtengedéllyel sem rendelkező F1-es is. Az Andretti egy komoly befektetőt talált projektje finanszírozásához, és abban bízik, hogy a Formula–1 vezetői megenyhülnek, amikor meglátják, a Guggenheim Partners mekkora pénzeket lenne kész befektetni a sportba, na meg a jelenleg prioritásnak számító amerikai népszerűsítésbe…

Nyitókép: A felvert vízfüggöny komoly gondot okoz a mezőnynek (Fotó: FormulaSpy)