2024. április 23., kedd

Ötvenöt ösztöndíj egyetemistáknak

Kishegyes község önkormányzata az idén is támogatja az egyetemi hallgatókat

Kishegyes község önkormányzata minden tanévben támogatja a községbeli tanulókat, az óvodától egészen az egyetemig. Az egyetemi hallgatók számára kiírt pályázat már lezajlott, az önkormányzat aláírta a támogatási szerződést a kedvezményezettekkel, s hamarosan az első ösztöndíjakat is átutalják.

Lukács Klára, a polgármester segédje arról számolt be lapunknak, hogy az összes pályázó teljesítette a feltételeket, így mindegyiküket támogatják.

– Kishegyes önkormányzata az idén is kiírta az egyetemistáknak szánt ösztöndíjpályázatot. Összesen 55 kérelmező adta át a pályázatát, az elbírálás megtörtént, és mind az 55-en ösztöndíjban részesülnek. Mindannyian teljesítették a szabályzatban előírt feltételeket, így 55 egyetemi tanulmányt tudunk támogatni. A községi költségvetésben 2,5 millió dinárt irányoztunk elő erre a célra, amit ebben az iskolaévben fogunk felhasználni. A hallgatók szempontjából ez havi 5000 dinárt jelent. Tavaly is ekkora volt ez az összeg, és sajnos nem tudtuk növelni. Ha viszont figyelembe vesszük a gazdasági mutatókat, akkor az is eredmény, hogy megtartottuk ezt a támogatást – mondta el a polgármester segédje.

Lukács Klára

Lukács Klára

Az egyetemi hallgatók a napokban írták alá a szerződést, és az első három hónapra járó ösztöndíjat még karácsony előtt átutalják számukra – tudtuk meg Lukácstól, aki arról is beszámolt, hogy az egyetemista-ösztöndíj mellett az önkormányzat a középiskolásoknak is ad ösztöndíjat. Erre vonatkozóan már szeptemberben aláírták a szerződéseket. Az egyetemisták pedig az ösztöndíj mellett utazási támogatást is kapnak, de az erre vonatkozó pályázat még folyamatban van.

A pályázat egyik kedvezményezettje Török Gabriella bácsfeketehegyi egyetemista. Gabriella elmondása szerint az önkormányzat ösztöndíjának nagy hasznát veszi.

–Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének negyedéves hallgatója vagyok. A kishegyesi önkormányzat által nyújtott támogatás számomra nagy segítség. Az ösztöndíj egyik feltétele a 8-as átlag, ami egyben motiváló hatású is, hiszen törekedni kell ennek elérésére. A minden hónapban folyósított pénzösszeg számomra azért is kedvező, mert ezáltal is könnyíthetek a szüleim anyagi leterhelésén. A támogatást leginkább élelmiszerre költöm, de a havi tömegközlekedési bérletemet is fedezi – mondta el Török Gabriella.

Nyitókép: A kishegyesi önkormányzat 2,5 millió dinárral segíti az egyetemistákat (Lakatos János felvétele)