2024. május 6., hétfő

Írók és újságírók az ifjú tollforgatókból lesznek

A Jó Pajtás fogalmazáspályázatának résztvevői székházunkba látogattak

Az eseményről készült fotógalériát ITT tekintheti meg. 

A Jó Pajtás, az egyetlen magyar nyelvű vajdasági gyermekhetilap megjelenésének 75. jubiláris évfordulója alkalmából fogalmazás- és versíró pályázatot hirdetett a szerkesztőség az általános iskolás tanulók számára. Kedden, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. ünnepi hetének második napján az ötven legjobb tollforgatót láttuk vendégül székházunkban.

– Az, hogy a fogalmazáspályázatra pontosan 75 munka érkezett, egy jel. Egy visszajelzés, amely alátámasztja az újság létjogosultságát. Élvezet volt hallgatni ahogy a gyerekek felolvassák a fogalmazásaikat. Láttuk az izgalomtól reszkető kis kezeket, ahogy fogták a papírjukat. Lenyűgöző, hogy milyen jó fogalmazáskészséggel rendelkeznek ezek a fiatalok. Érezni lehetett a személyiségüket is az írásaik mögött. Ha ilyen kiváló utánpótlása van az író- és olvasótábornak, akkor nincs mitől tartania a vajdasági magyar közösségnek. A mai nap is bizonyította, hogy a gyerekek megszólítása terén sokkal erősebbek vagyunk mint eddig gondoltuk, és gazdag közösségi élményt tudunk nyújtani számukra. A munkatársaim valóban teljes odaadással végzik a rájuk bízott feladatokat, az én dolgom pedig az, hogy visszaadjam nekik a hitet, hogy amit csinálnak, az valóban pótolhatatlan, és a megmaradásunkat szolgálja – hangsúlyozta Erdődi Edvina, a Magyar Szó megbízott igazgatója.

A fogalmazásíró pályázat résztvevői (Dávid Csilla)

A fogalmazásíró pályázat résztvevői (Dávid Csilla)

Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője elmondta, hogy napilapunk megjelenése óta mindig is nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy ne csak a magyar olvasótábor, hanem az újságíró-utánpótlás is biztosítva legyen Vajdaságban.

– Írók és újságírók a fiatal tollforgatókból lesznek, akik már gyerekkorban megszeretik a betűket, a szavakat és az írást. A fogalmazás egy összetett, nagy odafigyelést igénylő folyamat, amely többek között a fantáziát is fejleszti, ezért nagyon örülünk annak, hogy ilyen sokan jelentkeztek a pályázatra. Hiszem azt, hogy ezek a gyerekek olvassák és szeretik a Jó Pajtást – mondta a főszerkesztő.

– Örülünk, hogy a gyerekek olvassák az újságot, reagálnak a felhívásainkra. A legnagyobb kihívás számunkra, hogy folyamatosan ébren kell tartani a gyerekek érdeklődését. Ezt friss, számukra izgalmas témákkal igyekszünk megvalósítani. Nagy hangsúlyt fektetünk továbbá az újság modern vizuális világára – mondta Török Erna, a Jó Pajtás és a Mézeskalács gyermeklapok szerkesztője.

A zsűri tagjai Brenner János, a Forum Könyvkiadó Intézet szerkesztője, Mihályi Katalin, a Magyar Szó művelődési rovatának szerkesztője, valamint Kávai Mucsi Katalin, napilapunk lektora voltak. Nagyon nehéz dolguk volt, ugyanis sok kiváló írást kellett elbírálniuk. A legjobb tíz fogalmazást fel is olvasták a szerzők, közülük választották ki az első három helyezettet. A harmadik díjat Morvai Adrienn kapta, aki a temerini Kókai Imre Általános Iskola negyedik osztályos tanulója. A második helyen ketten osztoztak: Kovács Virág, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola ötödikes tanulója, valamint Gergely Zsófia, a temerini Kókai Imre Általános iskola harmadik osztályos tanulója. A verseny győztese a hetedikes Gyura Burány Anna lett, az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskolából.

– A történetem egy karácsonyi vacsoráról szól, ahol a főszereplő lány nagyon egyedül érzi magát, amíg a dédnagymamája nem kezd el izgalmas történeteket mesélni neki. Hálás vagyok, hogy díjazták a fogalmazásomat. Egyébként nagyon szeretem a Jó Pajtást, mindegyik oldalát szívesen olvasom – mondta a verseny győztese.

A pályázat célja az olvasó- és írótábor-utánpótlás-nevelés (Dávid Csilla)

A pályázat célja az olvasó- és írótábor-utánpótlás-nevelés (Dávid Csilla)

A pályázatra olyan történetet, mesét vagy verset kellett írni, amelyben szerepel a következő szavakból legalább három: Jó Pajtás, Óperenciás-tenger, újság, Végzetsárkány, mákos pite, felhő. A gyerekek mesevilágokat alkottak a fogalmazásaikban vagy igaz történeteket meséltek el. A könnyed humoros írások mellett igazán komoly témákat feldolgozó alkotások is születtek.

– Az én történetem egy igaz történeten alapul, kicsit kiszínezve. Nemrég autóbalesetünk volt, és erről írtam. Számomra az írás megnyugtató. Azzal, hogy megírtam ezt a fogalmazást, könnyebben fel tudtam dolgozni a velem történteket – mondta Pásztor Ivett, a padéi Szervó Mihály Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulója.

Az ünnepségen közönségszavazást is tartottak, ahol a gyerekek a felolvasott fogalmazások közül választhatták ki a kedvencüket. A közönségdíjas ezáltal a hetedik osztályos Bába Kristóf lett, aki az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola tanulója.

Nyitókép: A fogalmazásíró pályázat díjazottjai (Dávid Csilla)