2024. május 7., kedd

Mézes meglepetés

A Mézeskalács rajzpályázatának részvevői látogattak el a székházunkba

Az eseményről készített videófelvételt ITT tekinthetik meg.

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. ünnepi hetének első napján mintegy ötven alsótagozatos gyerek látogatott el a Magyar Szó újvidéki székházába. A Mézeskalács gyermeklap megjelenésének 69. évfordulója alkalmából a szerkesztőség rajzpályázatot hirdetett Mézes meglepetés címmel. Összesen 328 alkotás érkezett Vajdaság számos településéről és általános iskolájából. Hétfőn vendégül látták azokat a kisdiákokat és kísérőiket, akik a legszebb alkotásokat küldték be. A díjazott rajzokból kiállítás is nyílott, valamint bábelőadással is kedveskedtek a gyerekeknek.

A legszebb rajzokat kiállították (Dávid Csilla felvétele)

A legszebb rajzokat kiállították (Dávid Csilla felvétele)

– A közösségi élménytől nincs erősebb érzés, főleg az adventi időszakban. Ilyenkor lélekben is készülünk a karácsonyra. A mai napon azt éreztem, hogy az egész termet átjárja a szeretet és újfent tudatosodik a munkaközösségünkben, hogy milyen sokat tudunk nyújtani a vajdasági magyar közösségnek. Amikor tervezni kezdtük az ünnepség programját, egyértelmű volt, hogy meg kell szólítani a gyermekeket is. Fontos, hogy találkozzunk velük, mert enélkül személytelen lenne az egész. Tudjuk azt, hogy nagy feladat vár ránk a jövőben, mert nagyon sok gyermekhez kell újra eljuttatni az újságot, és újra megszerettetni velük az olvasást. A Mézeskalács a gyerekeknek szól, a népszerűsítésére nagy hangsúlyt kell fektetni, főleg a mai digitális kütyük által uralt, kihívásokkal teli világban. Hosszasan lehetne tárgyalni, hogy milyen hátulütői vannak annak, amikor a gyerekek kizárólag tévénézéssel és számítógépezéssel töltik az idejüket. Ezzel szemben pedig mekkora előnye van annak, ha lapozgathatják a korosztályukhoz illő újságot, ha együtt olvassák a szüleikkel, és együtt oldják meg a fejtörőket. Csak így tud a gyermek személyisége megfelelően fejlődni, és ha ez azzal jár, hogy nekünk minél több közösségi élményt kell megszervezni a gyerekek részére a tanítók és a szülők bevonásával, akkor állunk elébe – hangsúlyozta Erdődi Edvina, a Magyar Szó megbízott igazgatója.

Az ünnepségen Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője is köszöntötte a gyermekeket és kísérőiket.

– A Magyar Szó napilap immár 78 éve tájékoztat, a Mézeskalács pedig már 69 éve jelenik meg. Erre nagyon büszkék vagyunk. Az őseink azért hozták létre a Magyar Szót, a vajdaság magyarság napilapját, hogy magyar nyelven tudjanak tájékozódni, és olvassanak mindenről, ami rólunk és nekünk szól. Nem sokkal később indították útjukra a gyermeklapokat, hogy folyamatos lehessen az olvasó-utánpótlás – mondta a főszerkesztő.

Varjú Márta főszerkesztő köszönti a jelenlévőket (Dávid Csilla felvétele)

Varjú Márta főszerkesztő köszönti a jelenlévőket (Dávid Csilla felvétele)

– A sok beérkezett rajz azt bizonyítja, hogy a gyerekek szívesen lapozgatják a Mézeskalácsot, hogy az olvasásnak és az irodalomnak van jövője, és, hogy a gyerekeket rá tudjuk bírni a kreativitásra és az alkotásra. Igyekszünk olyan módon ösztönözni őket, hogy hozzájuk közelálló témákat találunk ki, valamint az ízlésükhöz igazítjuk az újság vizuális világát. Ezért alkottuk meg például Mézes Marcipán mókust is – mondta Török Erna, a Mézeskalács és a Jó Pajtás gyermeklapok szerkesztője.

A Petőfi Sándor Általános Iskola tanítónője, Bálizs Magdolna gyerekként maga is olvasta a Mézeskalácsot, sőt gyűjtötte is az újságokat, tanítónőként pedig felhasználja őket az oktatás során.

– Sokat szoktunk olvasni a Mézeskalácsból, néha abból adok fel házifeladatot is, mivel nagyszerű edukatív tartalma van. Ez azért is fontos, hogy a kicsik már ilyen korban hozzászokjanak az újságolvasáshoz, és meglássák a benne rejlő értékeket. A mai találkozó nagyon jó élmény volt, remélem, hogy lesz még rá több alkalmunk, hogy megnézzük hol készül a kedvelt gyermeklapunk. A gyerkőcök egyébként mindig alig várják, hogy megkapják az újságokat, szívesen olvassák és töltögetik a feladatokat – mondta a tanítónő.

A hétéves csantavéri András Gyurcsin Ádám rendszeresen olvassa a Mézeskalácsot, így nem volt kérdés, hogy rajzoljon-e a pályázatra. Alkotása bekerült a legszebb ötven közé.

– Egy csillagot rajzoltam, amely körül csillámok és mézeskalácsok vannak. Örülök, hogy mindenkinek tetszett a rajzom és eljöhettem az ünnepségre. Nagyon jó volt a bábelőadás a libákról – mondta Ádám.

Gajić Emília, az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola második osztályos tanulója nagyon szeret rajzolni. A Mézeskalács pályázatára ezúttal egy téli képet alkotott.

– Szeretem a Mézeskalácsot, szoktunk rajzokat is küldeni, a kifestők is nagyon tetszenek. Jó volt itt az ünnepségen, főleg amikor futni kellett a farkas elől a bábelőadáson, mert nagyon szeretek futkározni és ugrálni. Közben együtt énekeltünk és verseltünk, tényleg nagyon jó volt – mesélte Emília.

A negyedik osztályos András Gyurcsin Réka rajzán egy mézeskalácsokkal teli tálca volt. Az alkotásán több technikát is használt, a háttér például tintával készült.

– Már elsős korom óta olvasom a Mézeskalácsot. Nagyon tetszik, hogy színes és tele van képekkel. Szeretem benne a kifestőket, meg a keresztrejtvényeket is – mesélte Réka.

– Én legjobban a pontösszekötőt meg az állatos képeket szeretem a Mézeskalácsban – mondta a kishegyesi Tüskei Mira Emma.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

A vendégeket üdítővel és teával várták, és nem maradhatott el a finom mézeskalács sem az asztalokról. Emellett oklevelet és apró ajándékot vihettek haza a gyerekek.

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele