2024. április 24., szerda
DÖNTŐ

Argentína nyerte a legőrültebb finálét

Vasárnap délután elérkezett záróakkordjához az első decemberi világbajnokság, a Luszail Stadionban Argentína és Franciaország egyaránt története harmadik világbajnoki címéért lépett gyepre.

A mérkőzést a két PSG-s csapattárs, Lionel Messi és Kylian Mbappé összecsapásaként is fémjelezték, ha már az aktuális aranylabdás továbbra is hiányzott. Bár az elmúlt napokban a nemzetközi sajtó előszeretettel fejtegette, hogy a sérüléséből felépülő, a keretbe beválasztott Karim Benzema a döntőre akár megérkezhet a csapatba, a hírek szerint valójában annyira elmérgesedett a viszonya a Deschamps-féle vezetőséggel, hogy végül nézőként sem utazott el Katarba.

Az argentinok kezdőjében azonban volt egy valamennyire meglepő játékos, hiszen Scaloni beállította a csatársor bal oldalára azt az Ángel di Maríát, aki a kieséses szakaszban eddig mindössze nyolc percet töltött a pályán. Ez a húzás pedig végül döntő fontosságúnak bizonyult, hiszen a Juventus játékosa elemi szerepet vállalt abban, hogy csapata 2:0-s előnnyel vonulhatott a félidőre.

Az argentinok a kezdősípszó után rögtön magukhoz ragadták a kezdeményezést, ami nagyjából húsz perc elteltével egy büntető képében kínálta számukra az első nagy lehetőséget. Di María az alapvonal mellett kicselezte Ousmane Dembélét és betört a tizenhatosba, a francia azonban utána eredve ellökte őt, amit nem is hagyott sípszó nélkül a játékvezető. A tizenegyeshez természetesen Messi állt oda, aki a labdát higgadtan, laposan jobb oldalra lőtte, Hugo Lloris pedig az ellenkező irányba vetődött, ezzel Argentína vezetést szerzett.

A következő jelentős akció végén pedig már megduplázódott az előnyük: egy eladott francia labda után az argentinok szépségdíjas kontrával passzolták keresztül a védelmet, befejezőként pedig Di María lőtt a kapuba.

Bár még a félidő előtt reagált a történtekre Deschamps Olivier Giroud és Dembélé lecserélésével, ám önmaga árnyéka maradt a francia játék, a 71. percben született meg egyáltalán az első kapura lövési kísérletük, míg kiugratásokból továbbra is inkább az Albiceleste veszélyeztetett.
Semmi előjele nem volt annak a villámfeltámadásnak, ami a 79. perctől kezdve történt: Nicolás Otamendi szabálytalankodott a labdát kapó Randal Kolo Muanival szemben, a franciáknak is befújt egy büntetőt Szymon Marciniak játékvezető, amit Mbappé Emiliano Martínez jó irányba mozdulása ellenére is értékesített. Talán még nem is tudatosult az argentinokban a megváltozott helyzet, amikor a Marcus Thuramtól kapott remek labdát Mbappé immár az egyenlítésért vágta a kapuba.

Ezzel ismét nulláról indult a harc, és bár a franciák lendületbe jöttek, a veszélyesebb helyzeteik továbbra is az argentinoknak voltak. Messi utolsó pillanatokban eresztett el egy távoli bombát a győzelemért, de Lloris kiütötte azt a kétszer tizenöt perces hosszabbításért. Itt a csereként beálló Lautaro Martínez került többször is ziccerbe, ami a fordulás után érett végül góllá, amikor a kapusról lepattanó labdát Messi tolta kapura, azt pedig már csak a gólvonalon túlról tudta kirúgni Dayot Upamecano.

Ez a 109. percben elért találat sem volt viszont elég a győzelemhez, a franciák ugyanis újabb büntetőhöz jutottak, amikor Mbappé lövésébe Gonzalo Montiel kézzel ért bele, a sztárcsatár pedig nem is hagyta ki a lehetőséget a mesterhármasra és az újabb egyenlítésre. Csúcsra pörgött a játék a hajrában, mindkét kapus ziccert hárított, ám lepergett az idő, 1994 és 2006 után harmadszor tizenegyespárbajban kellett eldönteni a vb-cím sorsát.

A két húzóember kezdte a párbajt, Mbappé és Messi is eredményes volt, ezt viszont Martínez védése követte Kingsley Coman lövésénél. Amikor Aurélien Tchouaméni a bal kapufa mellé csavarta el a saját esélyét, a franciák már nem először kerültek nagyon messze a trófeától ezen az estén, ám innen már nem volt visszaút: Dybala, Paredes és Montiel sem hibázott az argentinoknál, akiknek szinte háromszor kellett megnyerniük a trófeát, de 1978 és 1986 után harmadszor is felülhettek a futballvilág trónjára, és karrierje végén összejött ez Lionel Messinek is.

LUSZAIL: ARGENTÍNA–FRANCIAORSZÁG 2:2 (2:0), h. u. 3:3, tizenegyesekkel 4:2

Luszail Stadion, 88966 néző, vezette: Marciniak (lengyel). Gólszerzők: Messi a 23. (11-esből), a 109., Di María a 36., illetve Mbappé a 80. (11-esből), a 81. és a 116. (11-esből) percben.
Argentína: E. Martínez, Tagliafico (Dybala, 120+1.), Otamendi, Romero, Molina (Montiel, 91.), Fernández, Mac Allister (Pezzella, 116.), De Paul (Paredes, 102.), Di María (Acuña, 64.) Álvarez (La. Martínez, 102.), Messi. Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni.
Franciaország: Lloris, T. Hernández (Camavinga, 71.), Upamecano, Varane (Konaté, 113.), Koundé (Disasi, 120+1.), Tchouameni, Rabiot (Fofana, 96.), Griezmann (Coman, 71.), Mbappé, Giroud (Thuram, 41.), Dembélé (Kolo Muani, 41.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.

Nyitókép: Beta/ Natacha Pisarenko