2024. március 29., péntek

Mert olvasni jó

Átadták a pecsétgyűjtő verseny díjait – Színes műsor várta a vendégeket a bácsfeketehegyi könyvtárban

A bácsfeketehegyi Kozma Lajos Könyvtárban került sor a helyi és a Kishegyesi Könyvtár pecsétgyűjtő akciójában részt vevő gyerekek megajándékozására. A hétvégi díjátadót alkalmi műsor kísérte, aminek topolyai és péterrévei fellépői voltak. Hogy mi is valójában a pecsétgyűjtő akció, arról lapunknak Csordás Katalin bácsfeketehegyi könyvtáros beszélt.

– A pecsétgyűjtő játékot először 2018-ban szerveztük meg a gyerekek számára. Próbáltuk őket becsalogatni a könyvtárba, azzal a céllal, hogy minél többet olvassanak. A pecsétgyűjtő játék lényege, hogy minden elolvasott könyvért pecsétet kapnak, illetve minden könyvtári rendezvény meglátogatásáért is. Év végén összesítjük, hogy ki hány pecsétet gyűjtött össze, és akik a legtöbbet összegyűjtötték, azok jutalmat kapnak. Általában könyvjutalomban szoktak részesülni. Amint említettem, négy éve szerveztük meg először ezt a játékot, és azóta minden évben megtartottuk, még a covidos évben sem maradt el – számolt be a könyvtáros, majd arról is szólt, hogy az akcióban átlagosan 40 bácsfeketehegyi és kishegyesi gyermek vesz részt. Ami a célkorosztályt illeti, a játékban már az ovisok is részt vehetnek, de igazán az általános iskolásokat célozza meg. Amint megtudtuk, a felső tagozatosok is szívesen gyűjtenek pecsétet.

– A községet tekintve az idén kiemelkedő győztesünk van, a kishegyesi Kormányos Dorina személyében. Ő tagja a kishegyesi és a bácsfeketehegyi könyvtárnak is, lelkes olvasónk, és kimagaslóan ő gyűjtötte a legtöbb pecsétet – mondta el Csordás.

Bolyos Szenti Lilla megnyitja a kiállítást (Lakatos János felvétele)

Bolyos Szenti Lilla megnyitja a kiállítást (Lakatos János felvétele)

A pecsétgyűjtő akció díjátadóját egy alkalmi műsor is kísérte. Elsőként a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Szivárvány kuckó képzőművészeti csoportjának alkotásaiból készült kiállítást tekinthette meg a közönség. Bolyos Szenti Lilla, a csoport vezetője elmondta, hogy nagy megtiszteltetés volt számukra a felkérés, mert első alkalommal állítottak ki Topolyán kívül. A csoport különböző iskoláskorú gyerekekkel foglalkozik, és céljuk, hogy több képzőművészeti technikát is elsajátítsanak. A kiállításmegnyitót a péterrévei Pengetős banda fellépése követte, akik több dalcsokrot is eljátszottak. Bolyos Miklós, a csoport vezetője elmondta, hogy Péterrévén a tamburazenének nagy hagyománya van, de egy kényszerű szünet után a közelmúltban szerveződött újra a tamburazenekar.

Nyitókép: A pecsétgyűjtő játék díjazottai (Lakatos János felvétele)