2024. március 28., csütörtök

Pásztor Bálint: Kulcsfontosságú a Magyarországgal való stratégiai partnerség – VIDEÓ

A köztársasági parlamentben a jövő évi költségvetésről szóló vita kapcsán kedden felszólalt dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőházi frakciójának vezetője, aki többek között a szerb-magyar gazdasági együttműködésre helyezte a hangsúlyt.

Felidézte Ökrész Rozália képviselő szavait, vagyis hogy a VMSZ támogatja a 2023. évi költségvetési törvényjavaslat elfogadását.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egy nemzetközi együttműködés nem kapott elég figyelmet a jelenlegi vita kapcsán, ez pedig a Szerbia és Magyarország közötti stratégiai együttműködés. Szerbiának ilyen fokú egyezsége csupán hat országgal van, továbbá sikerült elérni, hogy Magyarország a harmadik legnagyobb külkereskedelmi partnerévé váljon az országnak.

Dr. Pásztor Bálint a két ország közötti stratégiai kapcsolat és barátság fontos mérföldköveiként említette az ártatlan áldozatok emlékművének felállítását, a két nép közötti megbékélés sikeres folyamatát, a szerbiai magyar és a magyarországi szerb kisebbségek támogatását, valamint a határellenőrzés gördülékenyebbé tételét.

Kiemelte még a Belgrád–Budapest vasútvonal dinamikusan haladó épülését, valamint a kelebiai határátkelő és az autópálya közti szakasz bővítését.

Végezetül a képviselő köszönetet mondott a szerb pénzügyminisztériumnak a palicsi aquapark beruházásért, illetve üdvözölte a Szerbia és Spanyolország közötti együttműködés ratifikációját.

Dr. Pásztor Bálint teljes felszólalása itt tekinthető meg: