2024. április 19., péntek

Ronaldo utódja kiütötte Svájcot a vb-ről

Nagy figyelem övezte a portugál szövetségi kapitány, Fernando Santos döntését a Svájc elleni nyolcaddöntő előtt, hiszen kihagyta a kezdőcsapatból Cristiano Ronaldót, akinek ezzel nagy sorozata szakadt meg, hiszen 2008 óta a válogatott minden Eb- és vb-meccsén ott volt a kezdőben.

Helyét a csatársorban a 21 éves Gonçalo Ramos kapta meg, aki mindeddig csekély időt töltött csak a nemzeti szerelésben, most azonban a lehetőséget megragadva gyorsan letette a névjegyét, hiszen a 17. percben egy remek labdaátvétel után kilőtte a rövid fölső sarkot a svájci hálóőr, Yann Sommer felett, megszerezve a vezetést Portugáliának.

Ezzel viszont még messze volt a vége: a 33. percben a rutin is beköszönt, a 39 éves Pepe egy szöglet utáni fejessel duplázta meg az előnyt, majd a második félidőben ismét Ramoson volt a sor, ezúttal Sommer lábai között belőve a harmadikat, amire Raphael Guerreiro egy kontrából hamarosan rátette a negyedik gólt is. Bár egy szöglet után Akanji révén szépített Svájc, ez nem akasztotta meg a portugál örömjátékot, Ramos a 67. percben a lapos lövésre számító kapust átemelve újra betalált, ezzel az idei vb első mesterhármasát szerezve.

Beta/AP

Beta/AP

Az utolsó húsz percre aztán a közönség nagy örömére Ramos helyét átvéve Ronaldo is a pályára lépett, aki csak egy lesből szerzett, érvénytelen találatig jutott. Ellenben a hosszabbításban Rafael Leão a tizenhatos sarkából a kapuba vágta csapata hatodik gólját is, teljessé téve a kiütést az előzetesen jóval kiegyenlítettebbnek várt mérkőzésen.

Portugália eddigi legmeggyőzőbb produkcióját nyújtva 6:1-re legyőzte Svájcot, és szombaton a negyeddöntőben Marokkó ellen folytatja majd a tornát.

Nyitókép: Beta/AP