2024. május 5., vasárnap

Aranyon fekszik Srebrenica

Srebrenica község Brežani települése közelében, 80 méter mélységben aranyat találtak – jelentette be Aleksandar Mišković, a Drina resurs cég igazgatója, aki ismertette a térség geológiai kutatásainak eredményeit. Mint mondta, korai beszélni arról, hogy mennyi arany található egy tonna ércben, de biztató, hogy van.

Az igazgató beszélt arról is, hogy a Drina resurs a kanadai Terra Balcanica Resources keretében üzemel, és az idén fúrásokat végeztek Čumavići, Olovine és Brežani helységeknél, és az eredmények biztatóak. Pontosította, hogy Čumavići településen 50 méteres mélységben cinket és ólomércet találtak, Brežani faluban pedig aranyat fedeztek fel 80 méter mélységben. Ezenkívül arra számítanak, hogy rézre bukkannak Brežani és Olovine településen.

– Az idén terveket és projektumokat készítettünk, jövőre pedig fúrásokat végzünk 50–500 méter mélyen annak érdekében, hogy biztosabb és pontosabb ismereteket szerezzünk az érclelőhelyekről, és arról, hogy milyen mélyen találhatók. A Terra Balcanica Resources előbb geológiai kutatásokat végez Srebrenica községben, és azután dönt majd arról, hogy elkezdi-e a munkálatokat, és milyen feltételekkel – fogalmazott Mišković.

Rámutatott arra is, hogy a geológiai kutatások előtt elvégezték a levegő, a víz és a talaj vizsgálatát, és rendszeresen figyelik, hogy vannak-e változások a fúrások kezdete óta. Eddig azonban nem észleltek semmilyen változást, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy megőrizzék a környezetet, tiszteletben tartva a legmodernebb szabványokat.