2024. április 26., péntek

Új parkkal bővül a Telep

A város ismét egy új parkkal lesz gazdagabb, amelyet a tervek szerint a Banijska, a Jovan Popović és a Ticanov utcák által határolt 4937 négyzetméternyi területen alakítanak ki, a Telep városrész északnyugati részén. Az Urbanizam közvállalat által megalkotott tervdokumentáció szerint a park területén gyalogjárda-hálózatot, emellett kikövezett platókat is terveznek kialakítani.

A polgárok gyülekezésére érdekes és vonzó helyszínnek számít majd az a plató, amely összeköttetést képez a parkban található tartalmakkal, vagyis a játszótérrel, a szabadtéri edző- és a sportpályával is. A platókon belül kutakat és padokat fognak elhelyezni. A központi plató keretében egy „zöld sziget” kap majd helyet dísznövényekkel beültetve, amely a park egyik jellegzetessége lesz. A létesítményben a kutakon és padokon kívül szemeteskukákat dekorációs- és közvilágítási berendezéseket is elhelyeznek, valamint vízfelületeket alakítanak ki. Emellett a parkban játszótér és a lehetőségekhez mérten sport és rekreációs tevékenységekre alkalmas felületeket is kialakítanak majd.

A park északi és központi része a gyermekek számára lesz fenntartva, ahol önfeledten játszhatnak majd. A drótkötélpálya mellett kültéri játszóeszközök és pázsit is helyet kap majd a területen. A létesítmény délkeleti részén kerül kialakításra a kosárlabdapálya, amelyet megfelelő magasságú kerítéssel vesznek körül, valamint lelátókkal és más szükséges felszereléssel egészítenek ki. A park nagyobb felületén kutyafuttatót is kialakítanak, amit kerítéssel fognak biztosítani és egy bejárata lesz. Ezen terület központi részén a kutyák edzésére alkalmas eszközöket helyeznek el.

Az előírások szerint a park területét 80 százalékban zöld felületnek kell borítania, amelynek 60 százalékát magas és középmagas növényzetnek kell kitennie. A fákat a park szélein, valamint a járdák mentén szükséges ültetni, ez alól csak a kialakított létesítmények környéke képez kivételt. A park területén szükséges őshonos és más vidékeken honos (alohton) növényfajtákat ültetni, a hangsúlyt pedig az előbbiekre kell fektetni. A tervek szerint dísznövényekkel a bejáratokat és a park legérdekesebb részeit kell beültetni. A létesítményt elsősorban a szomszédos tömbházakban lakó polgároknak szánják, ahol minden korosztály kikapcsolódhat. A létesítmény látogatói számára a közelben lévő utcák rendezésével fognak parkolókat kialakítani. A könnyebb megközelíthetőség érdekében több irányból is beléphetünk majd a park területére. A helyszín kialakítása egyelőre csak részben valósult meg, a kísérő felszerelések pedig csak helyenként lettek felállítva a park különböző részein, emellett még a járdákat sem építették ki.