2024. április 25., csütörtök
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2022

Felújítások és fejlesztések

Gunarason járt a Magyar Összefogás listavezetője – Megújult az iskola tornaterme és a helyi közösség épülete

Ma Gunarasra látogatott Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője és dr. Crnkovity Gábor, a lista képviselőjelöltje. A vendégeket Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere, a topolyai községi tanács tagjai és Kovács Csilla, a gunarasi helyi közösség tanácselnöke fogadták. A vendégek először a helyi Dózsa György Általános Iskolában zajló munkálatokat és a felújított tornatermet nézték meg, majd a helyi közösség felújított épületét. A kis települések is fontosak az MNT számára, nyilatkozta a médiának Fremond Árpád.

(Fotó: Janez Katanec felvétele)

(Fotó: Janez Katanec felvétele)

- Topolya községben a kis településekre is nagy hangsúly fektet az önkormányzat. A Magyar Nemzeti Tanács pedig kiemelt oktatási intézményként kezeli a gunarasi általános iskolát, hiszen itt az oktatás kizárólag magyar nyelven folyik. Az iskola tornatermét sikerült az MNT támogatásával teljesen felújítani, s most megtapasztalhattuk, hogy kellemes bent a hőmérséklet, és a gyerekek jól tudják érezni magukat tornaórán. Jelen pillanatban is egy komoly felújítás folyik az iskolában, amit a tartományi oktatási titkárság támogat. Ez egy régi épület, ami komoly felújításra vár, és az iskola vezetése lépésről-lépésre dolgozik az intézmény megújításán – mondta Fremond, majd hozzáfűzte, hogy az elkövetkező időszakban is figyelemmel fogják követni az eseményeket, és segítik az ilyen kiemelt jelentőségű oktatási intézményeket. A helyi közösség épülete részben pályázati pénzből, részben saját forrásból újult meg, fogalmazott a listavezető, majd elmondta, hogy a gunarasi helyi közösség méltón képviseli az itt élő embereket.

(Fotó: Janez Katanec felvétele)

(Fotó: Janez Katanec felvétele)

Topolya községben az MNT-nek három kiemelt oktatási intézménye van, a gunarasi, a bácskossuthfalvi és a zentagunarasi iskolák, számolt be Crnkovity Gábor.

- Ezek a kiemelt intézmények azért fontosak, mert kizárólag magyar nyelvű oktatás folyik bennük. Létszámilag nem túl nagy intézményekről van szó, viszont nagyon fontosak. A gunarasi iskola is összefog egy csomó egészen kis települést, úgymond egy bázist képez. Ezért is lényeges, hogy megerősödjön és megújuljon. Az MNT támogatta a gunarasi iskolát, mint több más intézményt. És ez is a cél a jövőben, hogy amennyire az anyagiak engedik, akkor az iskolákat támogatni kell. Ne mindegy, hogy a gyerek hova jár, és milyenek ott a körülmények – fogalmazott Crnkovity, majd hozzáfűzte, hogy fontos, hogy a gyerekek és a tanárok is szívesen menjenek iskolába, és ott jól érezzék magukat, mert akkor a tanulás is jobban megy.

Az gunarasi általános tornatermének felújítása fázisokban zajlott, számolt be a médiának Csikós Hermina, az iskola igazgatója.

- Az utolsó fázist az MNT segítségével tudtuk megoldani. Ez a fűtést foglalta magába, a tornateremben lévő radiátorokat újítottuk fel. Ennek nagyon örülünk, mert a gyerekeknek többé nem kell fagyoskodniuk tornaórákon. Jelen pillanatban még folyik a külső és belső falak, valamint a mennyezet felújítása. Erre a tartományi oktatási titkárságnál nyertünk eszközöket, közel 3 millió dináros projektumról van szó. Sajnos, adminisztrációs gondok miatt a nyáron nem tudtuk megkezdeni a munkát, csak szeptemberben láttunk neki. November végére be fogjuk fejezni és egy nagyon szép iskolát kapunk – számolt be az igazgató, majd azt is megtudtuk tőle, hogy kb. száz diák jár a gunarasi iskolába.

A gunarasi helyi közösség épületének felújítására a helyi közösség a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél nyert eszközöket, valamint saját forrásait is felhasználta, számolt be Kovács Viktor, a helyi közösség tanácsadója.

- A beruházás összértéke megközelítőleg 3 millió dinár volt. Ebből a pénzből kicseréltük az össze nyílászárót az épületen, felújítottuk a külső vakolatot és a tetőt is rendbe tettük, mert pár helyen beázott. Emellett belső szerkezeti átalakítások is történtek, két irodából kialakítottunk egy tanácstermet, valamint egy kihasználatlan részben létrehoztunk egy új irodát, ahol a falugazdász kapott helyet. Az is nagyon fontos, hogy megújult a fűtési rendszer. Eddig villanykályhákkal fűtöttünk, s ezeket lecseréltük inverteres takarékos klímákra. Ennek és a nyílászárók cseréjének köszönhetően 52 százalékkal csökkent a fűtési költség a tavalyi év azonos időszakához képest. Örülünk, hogy mindezt meg tudtuk valósítani, így a lakosok jobb és szebb körülmények között tudják intézni ügyeiket – fogalmazott Kovács.

Nyitókép: (Fotó: Janez Katanec felvétele)