2024. április 25., csütörtök

Bemutatkoztak a jelöltek

Törökfaluban lakossági fórumot tartott a Magyar Összefogás listája

A Magyar Nemzeti Tanács léte és működése meghatározó a vajdasági magyarság kulturális autonómiájának biztosításához, valamint a közösség megmaradásához és fejlődéséhez – hangzott el a Magyar Összefogás lakossági fórumán kedd este Törökfaluban. Az összejövetelen bemutatkozott a Magyar Összefogás három adai jelölje, Lajkó Szilvia, Rigó Pál Zsófia és Lakatos Adrián, akik a szavazók támogatását kérték a 13-ai nemzeti tanácsi választáson.

A törökfalui Százszorszép Művelődési Egyesület székházában megtartott fórumon a házigazdák nevében Nagy Rózsa egyesületi elnök köszöntötte az egybegyűlteket, majd Tóbiás József, a Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi elnöke osztotta meg gondolatait a nemzeti tanácsi választással kapcsolatosan. Rigó Pál Zsófia felszólalásában az MNT jelentőségét hangsúlyozta. Kiemelte, hogy az MNT a magyarok országos szintű érdekképviselete, a magyar nyelvé, a magyar nyelvű oktatásé, kultúráé és tájékoztatásé. Mindenkit arra buzdított, hogy vegyen részt a november 13-ai választáson, hogy a tömeges részvétellel is bizonyítsuk, hogy a magyar közösség összetartó, és kiáll magyar nemzetisége és kultúrája mellett. Lajkó Szilvia arról beszélt a megjelenteknek, hogy miért fontos, hogy sokan támogassák a Magyar Összefogás listáját, hiszen a választás arról szól, hogy a jövőben az MNT mit tud majd megtenni a közösségért. Hangsúlyozta, hogy MNT a magyarságunkért dolgozik, hogy jól érezzük magunkat itthon, és itt képzeljék el a gyerekeink is a jövőjüket. Az MNT-nek a közösség egy nagy feladat és felelősség, a közösség pedig egy lehetőség. Ezért is fontos, hogy minél többen támogassák a vasárnapi választáson a Magyar Összefogás listáját, mert ezzel a MNT tevékenységét is támogatják, azt a munkát, amit a vajdasági magyarságért tesz. Mindenkire számítanak a november 13-ai választáson, hogy utána mindenki számíthasson rájuk a közösségből. Lakatos Adrián bemutatkozó beszédében saját példáján keresztül mutatta be, hogy milyen fontos szerepe van az MNT-nek abban, hogy a magyar fiatalok itthon maradnak, és szülőföldjükön járnak egyetemre, mert segít a szerb nyelvű felzárkóztatással, ösztöndíjprogrammal és kedvezményes kollégiumi lakhatással. Fontosnak nevezte, hogy a magyar fiatalok itthon tanuljanak, mert a közösségnek a megmaradáshoz szüksége van magyar anyanyelvű szakemberekre. Végezetül pedig a szavazók támogatását kérte vasárnap a magyar nemzeti tanácsi választáson.

A lakossági fórum végén felszólalt még a VMSZ két tisztségviselője, az adai Szollár Zoltán és a törökfalui Berze Tibor, mindketten az MNT jelentőségét hangsúlyozták a vajdasági magyarság szempontjából, valamint a magyar nemzeti tanácsi választás fontosságát emelték ki. 

Nyitókép: Fotó: Csincsik Zsolt